Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam bijelog patuljastog ovnolikog kunića i kupila sam ga kod vas prije 2 mjeseca. Kunić je odličan, ali u zadnje vrijeme jedno uho neprastano čisti pa mu je crveno zbog toga, s donje strane uha primjećujem žuto-smeđe naslage. Molim za savjet! Karla

O: Jedna od najčešćih bolesti uha kod kunića je ušna šuga, odnosno parazitarna invazija u uhu koju izazivaju mikroskopski vidljive grinje - šugarci. Ukoliko se radi o šugarcima iz roda Psoroptes (najčešći uzročnici), mogu se vidjeti na tamnoj podlozi i golim okom, veličina im je blizu jednog mm.

Osim ovih, šugu mogu izazvati i šugarci iz roda Sarcoptes i oni, osim područja uha, mogu zahvaćati i glavu te druge dijelove tijela.

Klinički šuga je uočljiva po markantnim krustoznim naslagama s unutrašnje strane uške, koje započinju od ušnog kanala i šire se prema vrhu. Osim toga, kunić se intenzivno češe i trese glavom, a uslijed češanja, koje je ponekad veoma intenzivno, mogu dodatno nastati ozljede. Veoma često oštećenja na uhu budu sekundarno inficirana pa je nužna i antibiotska terapija. Tretman protiv parazita najčešće uključuje primjenu ivermektina peroralno ili subkutano, a kraste ne treba skidati jer će pogoršati rane na uhu. Nakon primjene lijeka, za desetak dana će same otpasti. Po potrebi mogu se davati lijekovi protiv boli jer ako se ne liječi na vrijeme, sve skupa može biti veoma bolno za kunića.

U svakom slučaju, moja preporuka je da posjetite svojeg veterinara kako bi što prije pregledao Vašeg ljubimca.

O sličnim problemima pisale su i moje kolegice Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med. ovdje i mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med. ovdje.