Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Zanima me informacija o štenećaku. Sviđa mi se jedan psić, ali sam saznala da ga je vlasnik par dana vodio veterinaru, jer je pas obolio od štenećaka. Kad sam vidjela psića činio mi se veseo i razigran. Ne znam koliko je točno psić star, znam samo da je još uvijek štene. Da li će štenećak ostaviti ikakve štetne posljedice na psića? Unaprijed zahvalna. Iva

O: Štenećak, distemper, hundestaupe ili Febris catarrhalis infectiosa canum je akutna zarazna bolest mladih pasa koja se manifestira općim infekcioznim, kataralnim, kožnim i encefalomijelitičnim sindromom.

Štenećak je vrlo infektivna bolest (infekcijska doza je mala) kojoj je uzročnik RNK virus iz porodice Paramyxoviridae, rod Morbillivirus. Virus je srodan s virusom humanih ospica (morbila) i s virusom goveđe kuge. Izvor zaraze su bolesni psi i njihove izlučevine, kontaminirana sredina, osobito hrana. Virus u psa prodire kroz sluznicu nazofarinksa i druge sluznice. Na virus štenećaka primljive su životinje iz porodica Canidae, Mustelidae (lasice) i Pracionidae (rakun). Pretežno obolijeva štenad do godine dana starosti, ali mogu oboljeti i odrasli psi. Loša prehrana i držanje u nehigijenskim uvjetima uzrokuju teže oblike štenećaka. Preboljenje štenećaka ostavlja doživotnu imunost. Štenad imunih majki stječe prenosiv imunitet manje dijaplacentarno, a više kolostrumom koji ih štiti do 5-6 tjedna života (zato se prvo cijepljenje štenadi preporučuje u dobi od 6-8 tjedana). Inkubacija bolesti traje 3-4 dana, a postoji nekoliko oblika štenećaka:
1) Abortivni oblik: opće stanje psića je neznatno promijenjeno, javlja se neveselost, slabiji apetit i za nekoliko dana potpuno ozdravljenje.
2) Perakutni oblik: bolest nastupa naglo, jako je izražen opći infekciozni sindrom i životinja ugiba za nekoliko dana ili bolest prelazi u akutni oblik.
3) Akutni oblik bolesti je tipičan: štene je neveselo, apatično, povraća, javlja se slabost, pas se povlači u samoću i vrlo je razdražljiv. Nakon nekoliko dana temperatura pada pa se povisuje. Zatim se javljaju kataralni, kožni i nervni simptomi. Kataralni simptomi: na probavnom traktu imamo simptome gastroenteritisa (povračanje, začep pa proljev, upaljeni krajnici i ulcerozni stomatitis). Na dišnom se sustavu javlja rinitis i laringotraheobronhitis (iscjedak iz nosa, kašalj, otežano disanje). Na koži se razvija crvenilo i zatim papulopustulozni egzantem. Na koži nosa i mekuša može se javiti hiperkeratoza što se smatra atipičnim za štenećak i samostalnom bolešću - bolest tvrdih mekuša. Od nervnih simptoma štenećaka javljaju se grčevi, pareze, paralize i ekscitacije. Nervni oblik može trajati mjesecima i prognoza bolesti u tom slučaju je nepovoljna. Dijagnoza bolesti se može postaviti klinički, patoanatomski, serološki.

Temelj terapije je liječenje i sprječavanje sekundarnih bakterijskih infekcija, antibioticima širokog spektra. Opću otpornost podižemo vitaminskim injekcijama vitamina B-kompleksa i vitamina C. Svakako se ne smije zanemariti simptomatska terapija (iscjedak iz očiju - kapi, iscjedak iz nosa - kapi, proljev i povraćanje - rehidracija infuzijskim otopinama itd.). U početku ishod bolesti je najpovoljniji, tada možemo primjeniti i specifičnu gamaglobulinsku terapiju.

Posljedice bolesti nerijetko se javljaju, a njihov intezitet ovisi o organskom sustavu koji je primarno zahvaćen štenećakom. Najteže su one koje su posljedica nervnog oblika štenećaka, koje završavaju fatalno za pse. O povoljnom ishodu možemo govoriti onda kada nije zahvaćen nervni sustav i ako je terapija primjenjena na vrijeme, u samom početku bolesti.

OZNAKE: