Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Neki dan sam bila u veterinara, inaće imam shih-tzua starog 5 mjeseci. Rekao mi je, što me pogodilo, da je pas za svoju dob premalen, mršav iako jede više no što treba, kao ima brz metabolizam, i da je otpadak od legla.. Inače, to nije njegov veterinar, već neki na zamjeni! Koliki bi trebao biti shih-tzu? Koliko kila za starost od 5 mjeseci? Moj ima 1,5 kg, ali jede više nego što treba i jede Hill's. Što se tiče legla, nisam ga vidjela, psa sam dobila, ali sve u svemu, lijep je i zdrav. Mislim da se dobro brinemo o njemu. Ima svoju kućicu na balkonu, punu jastučića i u zaklonici je. Sigurno ćete reći da on ne može živjeti vani, da je hladno, na žalost u kući ga ne mogu držati jer imamo malu bebu koja je počela puzati.

Koliko znam, oni imaju jako dobru dlaku i mogu podnijeti niske temperature? Ne sviđa mi se što je rekao da je otpadak, znači ako je manji da ne bi trebao živjeti? Mi ga jako volimo i nama je najljepši. Marina

O: Shih-tzu je pas koji spada u "mini" pasmine, koje obuhvaćaju pse težine od 1-10 kilograma (težina koju postignu kao odrasli psi). Pasmina je podrijetla s Tibeta i stara stoljećima. Visina odraslog psa je 20,3 do 27,9 cm, a teži između 4,5 i 8,2 kg. Kako standard za težinu shih-tzua varira i do 4 kg, može se jedino postaviti pretpostavka da štenac shih-tzua s 5 mj. teži 3,6 kg, sa 6 mj. 4,2 kg, sa 7 mj. 4,9 kg, sa 8 mj. 5,6 kg, sa 9 mj. 6,2 kg.

Shih-tzu ne spada u toy-pasmine. Predstavlja manji tip psa s dobrom koštanom strukturom. No na općeniti dojam i oblik psa utječe tip pasmine i uravnoteženost građe. Dakle, moguća su i odstupanja u veličinama a naročito ako postoji velika mogućnost da se radi o mješanom genetskom materijalu s nekom manjom pasminom psa, pa je i sama veličina psa manja od uobičajene.

Treba napomenuti kako štenadi malih pasmina pasa treba osigurati dovoljno energije za rast i otpornost organizma. Kako štene hranite jednom od superpremium hrana, koje su izbalansirane i kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe štenadi u rastu za hranjivim tvarima, to je za svaku pohvalu. Štenci malih pasmina pasa troše više energije za rast i imaju brži metabolizam. Stoga, veliku važnost u prehrani pridaje se odnosu proteina i masti (32% proteina i 21% masti ) što predstavlja veći postotak od odnosa u hranama za ostale pasmine pasa. U usporedbi s odraslim psom, štene u rastu zahtijeva 2 - 4 puta više energije na kilogram tjelesne težine. Sa sazrijevanjem energetske potrebe organizma se smanjuju. Štene malih pasmina pasa izraste u odrasli organizam koji je do 30 puta teži nego pri rođenju. Kako bi se potrebe za energijom prilagodile veličini tijela, standardi za pse su uspostavljeni prema težini tijela.

Male pasmine pasa tako zahtijevaju 25 kcal ME na kilogram tjelesne težine na dan. Za aktivnog psa je bitno osigurati i dovoljno energije za održavanje tjelesne težine. Kontrola se vrši vaganjem jednom tjedno. Ako je aktivnost trčanje, dnevni unos kalorija potrebno je povećati za 5%, ako aktivno trčanje traje 1 sat, za 10 %.

Zatim, psi koji su van kuće ili stana ili oni izloženi ekstremnim vremenskim uvjetima (pretoplo ili prehladno) imaju promjenjive potrebe za energijom.

Tijekom topla vremena potrebe za energijom se smanjuju, a tako i količina hrane. Suprotno, zimi su povećane potrebe za energijom, te količine hrane kako bi se održala tjelesna temperatura.

Što se tiče procjene gojnog stanja Vašeg šteneta, bitno je imati na umu kako postoje četiri osnovna tipa konstitucije: gruba, snažna, fina, limfatična, te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje.

Općenito, možete usporediti obris tijela sa slikama iste pasmine idealne težine. Zatim, prijeđite rukama preko rebara psića. Ako osjetite da su blago prekrivena masnim slojem i ne osjete se lagano, vaš pas je lagano pretio. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osjetiti preko masnog sloja radi se o pretilosti. Za usporedbu, pas normalne tjelesne težine, unatoč gruboj građi, mora imati vidljiv "struk".

Mišljenja sam kako je reakcija veterinara bila ishitrena. Neka Vas to ne obeshrabri, već uživajte s Vašim psićem jer je ono, vjerujem, jedno umiljato i nadasve simpatično živo biće.

Vodite računa da je Vaš ljubimac u kućici na balkonu zaštićen od vanjskih nepovoljnih uvjeta (vjetar, kiša snijeg) i po mogućnosti s izolacijom, kako bi kućica sačuvala toplinu. Uz osiguranje navedenih uvjeta ne bi trebalo biti nikakvih problema jer su psi dosta otporni na niske temperature. Ukoliko ipak primijetite da je štenetu hladno, ako ste u mogućnosti smjestite ga barem u hodnik.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije uvijek se možete obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: