Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Jedan od pet štenaca, tri tjedna star, odbija sisu i hranu. Mogući grčevi? Što da mu damo za jesti?
Hvala, Lana

O: U dobi štenaca od tri do četiri tjedna probavni sustav je dovoljno razvijen da započne prilagođavanje na drugačiji tip prehrane. Isto tako, majčino mlijeko postaje nedovoljan izvor hranjivih tvari za sve potrebe mladog organizma u fazi intenzivnog razvoja. Štencima u toj dobi izrastaju i prvi zubi, te zbog boli koju uzrokuju, majka sve kraće dozvoljava sisanje.

Odbijanje od sisanja važan je trenutak i za socijalizaciju šteneta. U dobi od 3 - 4 tjedna štenci postaju samostalniji, sve su više zainteresirani za svoju okolinu, a vrijeme koje utroše na sisanje postaje kraće. Ovo je dobro razdoblje za izgradnju odnosa s ljudima. Prihvaćanjem nove hrane štenci prihvaćaju i ljude koji im hranu nude i na taj način razvijaju svoj odnos s ljudima, a odvajaju se od majke.

Potrebno je da hrana koja se nudi bude mekana - više kašasta. Najbolje je hranu namjenjenu za ishranu štenaca razmekšati u zamjenskom mlijeku i ponuditi je nekoliko puta dnevno. S vremenom se mlijeko zamjenjuje toplom vodom te prelazi na sve tvrđi obrok, kako bi štenci u dobi od 5 tjedana jeli 4 obroka dnevno. Osim hrane namijenjene ishrani štenaca, možete ponuditi i kašu za štence (Canina) koja je namijenjena ishrani štenaca u dobi tri do šest tjedana.

No neophodno je spomenuti i probleme koji su mogli dovesti do naglog odbijanja hrane. Klasični znakovi problema sa štencima su: nemogućnost hranjenja, nedovoljno dobivanje na težini, pad tjelesne temperature, dehidracija, konstantno cvilenje, proljev i/ili povraćanje.

Kako štenci ne mogu sami regulirati svoju tjelesnu temperaturu, potpuno su ovisni o vanjskoj temperaturi u prvim tjednima života.

Stolica je u štenaca blago mekane konzistencije ali formirana i obično žutosmeđe boje.

Ponekad se može uočiti stolica zelene boje koja, ako su ostali znakovi ponašanja normalni, ne predstavlja zdravstveni problem. Vodeni proljev, naprotiv, može predstavljati ozbiljan problem ako se ostavi bez nadzora. Mnogi su uzroci ovoj pojavi, od hrane pa do infekcije (parvoviroza - uzrokuje proljev, povraćanje i letargiju; najkritičniji period za štence je prvi tjedan života no može se javiti i kasnije). U prvim tjednima života pražnjenje crijeva je potpuno ovisno o majci. Ako se ona ne želi ili ne može brinuti za štence, briga postaje Vaša. Potrebno je masiranje trbuščića. To možete učiniti namočenom vatom u toplu vodu i kružnim pokretima masirati trbuščić i analno područje. Obično mokraća bez problema izlazi van dok je defekacija nešto otežan proces. Obično ne defeciraju svaki put ali svaki treći stolica izlazi van.

Potrebno je provjeriti i kujino mlijeko te eventualni iscjedak iz vulve. Ako vidite abnormalan sadržaj svakako je potrebna intervencija veterinara. Ako njezino mlijeko ima izražene bijele crtice poput konca i/ili je krvavo ili je žutozelene boje, maknite štence dok se problem ne razjasni i ne riješi. Imajte na umu i sljedeću činjenicu: bakterijama inficirano mlijeko na početku procesa može izgledati sasvim normalno. Ako bi tjelesna temperatura kuje bila viša od 39,5 °C indikativno je da se radi o infekciji maternice ili mliječne žlijezde.

Za početak Vam preporučam da odvojite štene (ako se stanje nije popravilo) od ostatka legla zbog mogućnosti zaraze. Stavite ga na mirno mjesto. Ako je i dalje bezvoljno (neaktivno) utoplite ga i pokušajte hraniti zamjenskim mlijekom za štence (nemojte hraniti kravljim mlijekom jer je deficitarno hranjivim tvarima za štene).

Osim navedenoga, i drugi uzroci mogu dovesti do problema u ranom životu štenaca: težak porod, kongenitalne ili nasljedne bolesti, vanjski faktori (prehladno mjesto ili na propuhu), kujino zanemarivanje štenaca, infekcije, virusi, toksično mlijeko i nedostatna ishrana.

No, nadam se da je Vašem štenetu mnogo bolje ali ukoliko se stanje nije popravilo svakako se što prije obratite Vašem veterinaru.

OZNAKE: