Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Je li dobro da štene bude na balkonu? Molim Vas napišite mi malo više o držanju i njezi šteneta. Hvala!
Valentina

O: Ljude i pse veže vrlo dugo prijateljstvo. Pas (Canis familiaris) pripada rodu Canis, kao i njegovi najbliži rođaci, vuk, kojot i nekoliko vrsta šakala. I danas je uvriježeno mišljenje da je vuk njegov izravan predak. Zbog utjecaja okoline, vukovi su postajali manji, opušteniji s ljudima i društveniji, ali su ljudi tek nakon brojnih generacija selektivnog uzgoja kod pasa razvili znatniju raznolikost.

Ono što danas nazivamo pasminom skupina je pasa uzgojenih odabirom, kako bi se uklopili u standard pasmine - skup idealnih karakteristika koje su propisali kinolozi. U svijetu je priznato oko 400 pasmina pasa. Oni su sistematizirani po kategorijama, pa tako postoje: ovčarski psi, psi čuvari, službeni i psi za obranu, lovački psi, hrtovi, te psi za pratnju. Posljednjoj skupini pripada većina najmanjih pasmina (patuljasti i mali psi) a nazivaju ih još i kućnim psima. Jasno da kućnim ljubimcem nazivamo i svakog psa koji tjelesnim karakteristikama ne odgovara standardima neke pasmine, a želimo ga imati u domu kao člana zajednice.

Pse se po veličini i specifičnosti u potrebama organizma dijele na male, srednje, velike i gigantske pasmine. Iz istog razloga je poseban i nutricionistički pristup svakoj kategoriji. Tako se od najranije dobi štenci različitih pasmina hrane različitim programima. Kako niste naveli kakvo štene imate pozivam Vas da, uz stručnu pomoć veterinara Pet centra, odaberete vrstu hrane koja će mu najbolje odgovarati.

Način držanja pasa uvelike ovisi o njegovom porijeklu i građi tijela. Brojni psi cijeli život provode na otvorenom te su se prilagodili ovom načinu života, dok neke pasmine u istim uvjetima ne bi preživjele. Štenci u našim domovima mogu za topla vremena boraviti dio dana na balkonu ali to nije dobar izbor kao trajno rješenje. Na balkon mu možete postaviti plastičnu posudu s pijeskom za pse ili prostirku-pelenu, na koju će vršiti nuždu dok to ne nauči obavljati vani.

Štenci se odvajaju od majki u dobi od 7 - 8 tjedana. Trebalo bi ih hraniti hranom za štence i mlade pse do dobi od 12 mjeseci (velike pasmine do 15 mj). Štence treba tretirati preparatima protiv vanjskih (npr. Frontline spray) i unutrašnjih (npr. Banminth pasta) parazita, te ih prvi put cijepiti protiv zaraznih bolesti pasa u dobi od 6 - 8 tj. Nakon toga se provodi revakcinacija prema programu koji će Vam preporučiti veterinar. Psa starijeg od 3 mjeseca treba cijepiti protiv bjesnoće, kada će biti i označen mikročipom.

Dolaskom u novi dom pas počinje sa socijalizacijom, što predstavlja i usvajanje osnova prihvatljivog ponašanja. Kućni odgoj započinje već u najranijoj dobi. Psić bi trebao imati prostirku ili ležaj u mirnom dijelu stana, te posude za hranu i vodu. Psi bi trebali jesti uvijek na istom mjestu i u određeno vrijeme. Kako su štenci vrlo zaigrani "lovci", okružite ga igračkama za pse kako se ne bi igrao i grizao Vaše stvari. Naučite ga da nosi ogrlicu ili hamić, te ga postupno navikavajte da hoda na uzici.

Većina pasa su druželjubive životinje, vole se maziti i biti uz vlasnika. Na njihovo ponašanje bitno utječe način na koji se s njima postupa, odnosno kako su odgojeni. Pažnja i ljubav koju pružite psu bit će Vam višestruko vraćena.

OZNAKE: