Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bih vas da mi kažete ponešto o držanju, hranjenju i brizi o štakoru kao kućnom ljubimcu .
Petra

O: Štakor je inteligentna i društvena životinja koja voli živjeti u parovima/ grupama međusobno zabavljajući se. U društvu se međusobno čiste, češkaju, spavaju, komuniciraju, svađaju te tuku. To su ljubimci čija je aktivnost jače izražena noću.

Uzgajivači preporučuju držati štakore u istospolnim parovima.

Spol se lako određuje već u ranoj dobi (mužjaci imaju testise koji su dobro vidljivi prije četvrtog tjedna života). Spol se može odrediti i po drugim pokazateljima, kao što je ponašanje i veličina. Naime, ženke su nešto manje i puno su aktivnije od mužjaka koji su nešto veći i mirnije naravi (postoje mnogi izuzeci od gore navedena pravila). Spolna zrelost se postiže u dobi od 1-3 mjeseca. Ženke se tjeraju jednom u skoro svakih pet dana kada im se tokom nekoliko sati (cca 12) poveća aktivnost i nešto im se promijeni ponašanje.

Štakorska mladunčad na svijet dolazi slijepa i bez krzna. Nakon cca 2 tjedna polako otvaraju oči. Tijekom prvih 4-6 tjedana trebali bi dobiti dostatne količine majčina mlijeka. Smatra se da će im rast i razvoj završiti sa cca 8 mjesecom života.

Za smještaj bi trebalo koristiti kaveze srednje visoke do visoke jer se štakori vole penjati. Nisu definirane točno određene dimenzije, ali stoji uvriježeno mišljenje "veće je uvijek bolje". Osim prostranog smještaja potrebno im je osigurati i slobodno kretanje.

U periodu rasta i razvoja štakori grizu sve i svašta te je preporuka da se u kavezu ostave stvari za igru. Osim toga, preporuka je i da dio kaveza bude pokriven, odnosno da u kavezu imaju mjesto da na koje se mogu sakriti.

Kavez, kao i kod drugih životinja, ne bi smio biti na propuhu ili strujanju zraka iz klima uređaja, niti izložen većoj buci.

Prehrana štakora je bazirana na gotovoj hrani - mješavina za štakore (npr. Versele-Laga Rat Complete ili Prestige - Duo rat & mouse) ili namirnicama kao što su pšenica, ječam, raž, zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, jabuka, paradajz, blitva, špinat i dr. Orasi i bademi se prvenstveno daju kao slastice. Čokolada, keksi, naranče, kupus, karfiol, kelj, rotkvica i sl. su zabranjeni u prehrani štakora.