Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Čitala sam da je psima dobro u hranu dodavati riblje ulje (sjajnija dlaka, alergije, problemi s kožom, svrbež, razne bolesti...) pa me zanima koliko bi ga, ovisno o kilaži psa, trebala dodati u hranu te mogu li koristiti ono klasično iz ljekarne? Također piše da se uz riblje ulje treba povećati doza vitamina E. Smiju li se psima davati tablete vitamina E predviđene za ljude ili Vi u svojoj ponudi imate posebne namijenjene psima? Hvala, Vanja

O: Klasično riblje ulje dobiva se postupkom ekstrakcije iz jetre velikih riba ali i iz drugih morskih sirovina.

Sastoji se od lakoprobavljivih ulja, a sadrži jod, fosfor, te vitamine topive u mastima - A, D i E. Nekada se koristilo za prevenciju rahitisa, ali danas postoje poboljšani pripravci.

Nedostaci klasičnog ribljeg ulja koje je dolazilo u kontakt sa zrakom i svjetlom te se lako kvarilo, je intenzivni riblji miris, sadržaj kolesterola te sadržaj vitamina D i A. Kako ih sadrže i druge namirnice, duže davanje u nekontroliranim količinama dovelo bi do velike vjerojatnosti da će biti konzumirane u suvišku. Kao posljedica bi se mogli javiti poremećaji poznati kao hipervitaminoze. To nisu bezazlena stanja i sve vitaminske dodatke prehrani treba davati točno prema uputama.

Hranite li psa gotovom hranom, na samom artiklu naći čete i sadržaj pojedinih sastojaka. Premium i superpremium programi u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe svih hranjivih sastojaka pa tako i vitamina. Ako Vašem ljubimcu sami kuhate, trebali biste obratiti pozornost na više čimbenika. Prehrambene potrebe pasa razlikuju se po dobi i veličini životinje, po njenoj aktivnosti, odnosno po posebnim potrebama organizma (npr. graviditet, rekonvalescencija i dr.). Ponekad je vrlo teško prirediti dobro izbalansiran obrok te je vitaminsko mineralni dodatak prehrani dobrodošao. Ovdje ponovo želim istaknuti prednost gotove hrane za pse koja svojim sastavom i preporučenim dnevnim količinama hranjenja osigurava optimalnu prehranu različitih kategorija pasa.

Tehnologija prerade ribljeg ulja se bitno promijenila ali ljekovitost je ostala, s tim što su učinci daleko bolji jer je pozornost stručnjaka fokusirana na dvije djelatne supstancije. To su polinezasićene masne kiseline koje obuhvaća naziv Omega-3 (EPA i DHA). Omega-3 masne esencijalne kiseline djeluju u organizmu na različite korisne načine - na rad živaca i mozga, građu stanične membrane, kod upalnih procesa na način da koče nastanak štetnih leukina, do građe sluznica i kožnog epitela. Svoju terapijsku primjenu nalaze kod artritisa gdje pokazuju poboljšanje u vidu smanjenja oteklina i bolova, povećanja pokretljivosti, kožnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, bolesti respiratornih organa (astma, bronhitis), upalnih stanja (alergije, modrice, istegnuća).

Nedvojbeno je potvrđeno da su Omega-3 bitne za rast i razvoj štenaca, naročito za razvitak moždanih struktura.

Današnja, unaprijeđena rješenja omogućavaju napredno iskorištavanje važnih Omega-3 sastojaka, izdvojenih ili uz dobar izvor A i D vitamina. Dodatak su kvalitetnim gotovim hranama za pse, a u ponudi Pet centra su i u obliku mekih kapsula (Dermanorm) ili ulja (Dermanorm, Derm gel). Isto tako, u ponudi su vitaminski i vitaminsko mineralni pripravci za pse koji sadrže vitamin E .

Dodatke prehrani namjenjene ljudima ne bi trebalo davati psima, jer sastavom i preporučenim količinama u pravilu ne odgovaraju potrebama životinja.

OZNAKE: