Razlika izmedu analitičkog sastava i općenito sastava mačje hrane
20.Apr.13. Objavio ZDRAVKA RUMIHA, DR. MED. VET.

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb
P: Imam pitanje oko mačje hrane. S obzirom na polemike koje se vode na raznim forumima oko dobre i lose mačje hrane zamolila bih Vas da mi pojasnite par stvari. Prvo me zanima koja je razlika izmedu analitičkog sastava i općenito sastava mačje hrane? Obje stvari pišu na hrani i često se razlikuju jedna od druge tj. na što treba obratiti pažnju. Nadalje zamolila bih Vas da pogledate sljedeći sastav mačje hrane (radi se o dehidratu) te da objasnite da li spada u premium, superpremium ili neki drugu grupu hrane. Analiticki sastav:bjelančevine 34,0%, sadrzaj masti 14%, sirova vlaknina 2,0%, anorganska tvar 7,5%, kalcij 1,2%, fosfor 1,1%,natrij 0,4%, magnezij 0,1%. i sastav hrane: brasno od mesa peradi (22% piletine, 4% puretine), kukuruzni glutein, psenica, kukuruz, zivotinjska mast, jecam (6,5%), riza (4%), susena repa, jetrica peradi, sjemenke lana, ulje lososa (0,6%), zivotinjske bjelancevine, suncokretovo ulje, cikorija u prahu, pivski kvasac, natrijev klorid, jaja u prahu, jogurtu prahu(0,2%), suseni ribizl u prahu (0,1), ekstrakt kvasca, prah cvijeta kadifice, yucca scidigera u prahu. Bila bih Vam jako zahvalna na pojašnjenu jer se trudim što kvalitetnije hraniti svoje mace. Monika |
O: Na deklaraciji proizvoda hrane za mačke navodi se osnovni kemijski sastav hrane ili analitički sastav i sastav hrane u kojem su nabrojane hranidbene komponente, odnosno od čega je hrana načinjena. Analitički sastav hrane upućuje na iskoristivost pojedinih hranjivih tvari za organizam mačke, odnosno hranjivoj vrijednosti hrane kao i količini pojedinih hranjivih tvari. Vrijednosti se iskazuju u postotnoj zastupljenosti proteina, masti, vlakana i pepela. Neki proizvođači navode i informaciju o količini vitamina, minerala i aminokiselina. Podaci o zastupljenosti pojedinih hranjivih tvari dobivaju se na osnovu kemijske analize. Sirovi proteini označavaju zbroj probavljivih (onih koje organizam može iskoristiti kao materijal za funkciju organizma) i neprobavljivih proteina. Pri tome je isto tako važno i porijeklo proteina, odnosno da li su oni mesnog, biljnog porijekla ili se radi o nusproizvodima mesne industrije. Sirove masti predstavljaju bogat izvor energije i nosioci su drugih esencijalnih tvari kao što su vitamini topivi u mastima (vitamin A, E, D i K) i esencijalne masne kiseline. Sirova vlaknina najčešće predstavlja količinu neprobavljive celuloze ali i druge neprobavljive tvari. U optimalnoj količini ova vlakna pomažu održavanju normalne peristaltike crijeva. Sirova vlaga predstavlja ustvari količinu suhe tvari u hrani. |
OZNAKE: