Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na testisima mog zlatnog retrivera (15 mjeseci) pojavile su se crvene ranice prije dva tjedna. Kada smo ih uočili mazali smo ih rivanolom 2 puta na dan, no ne prolaze. Zanima me da li se radi o ozbiljnijem problemu i što nam sljedeće činiti?
Ivana

O: Rana predstavlja prekid kontinuiteta kože ili sluznice, a može biti operativna (sterilna) ili nastala djelovanje agensa izvana. Rane se međusobno dijele, pa razlikujemo: posjekotine, zgnječene rane, razderane rane, zgnječene i razderane rane, ubodne, strijelne i ugrizne.

Obrada rane se provodi određenim redosljedom:

1. primarna kirurška obrada (redosljed ovisi o vrsti i opsegu oštećenja)
- priprema rane (čišćenje i obrada rane)
- anestezija rane
- ekscizija (isjecanje) kožnih rubova rane
- incizija (rasijecanje) rane

2. liječenje inficirane rane

Uzroci ranica na testisima psa mogu biti raznoliki. Naime, one mogu nastati od ugriza buhica, iritacija nekih od alergena, upalnih promjena, piodermija, parazita,...

Upalne promjene na testisima psa nerijetko su bakterijske etiologije, a među njima su stafilokokne infekcije kože (piodermije, stafilodermije) najčešće. Ovakve infekcije često se ponavljaju bez obzira na liječenje. U etiologiji stafilokoknih infekcija u pasa najčešće sudjeluju Staphylococcus aureus, Staphylococcus intermedius, Staphylococcus hycus. Najučestalija je bakterija Staphylococcus intermedius koja je u 90% slučajeva uzročnik kožnih infekcija u pasa. Liječenje je najbolje poduzeti prema nalazu antibiograma.

Nažalost, kako je samo na temelju maila nemoguće dijagnosticirati bolest, te postoji nekoliko mogućih problema, a isto tako i načina liječenja, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će kliničkim pregledom i potrebnim dijagnostičkim metodama utvrditi točan uzrok ovakvih promjena, te poduzeti odgovarajuće liječenje.

OZNAKE: