Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dobermana, kujicu staru 10 mjeseci. Pojavila joj se rana na lijevoj zadnjoj nozi, na području buta. Problem je što rana ne zacijeljuje. Ranu sam čistio i stavljo puder Bivacyn, ali rana ne zacijeljuje. Ona to konstantno liže i čisti. Probao sam staviti gazu i umotati joj da ju ne dira, ali zbog glatke dlake to sve jednostavno spadne, čak ni mrežica ne pomaže. Uglavnom, rana je kao da joj je netko čik ugasio na koži, a nije bila u kontaktu s ničim sličnim. Znate li što treba uraditi? Hvala unaprijed, Igor

O:
Postoje različite vrste rana, koje zahtijevaju i ponešto različit tretman.

U pasa kod kroničnih rana koje ne zarastaju najčešće se radi o dermatozama ili o mehanički nastalim ranama koje često izazove sama životinja agresivnim češanjem.

Faktori koji utječu na proces zarastanja su mnogobrojni, od općih (koji se tiču općeg stanja organizma, poput kroničnih bolesti) do lokalnih (poput vlažnosti tkiva, učestalosti previjanja, izloženosti hladnoći, lizanju, prisutnosti edema itd.)

Prilikom liječenja rane nastojimo potaknuti regenerativne procese i spriječiti infekciju, uz brigu o općim faktorima koji su uvijek važni. Kroničnu ranu i njenu okolicu prije svega moramo ošišati i oprati fiziološkom otopinom ili blagom sapunicom radi odmašćivanja i uklanjanja svih nečistoća, poput prašine, iscjetka i slično. Nakon toga, cijelo područje treba posušiti kompresom. Ako ima nekrotičnog (mrtvog) tkiva moramo ga ukloniti. Na ranu potom stavljamo masti koje potiču zarastanje i prema procjeni stavljamo gazu i zavoj.

Ovisno o lokalizaciji rane, kod pasa je često potrebno staviti zaštitni ovratnik kako bi spriječili češanje ili grickanje područja rane.

Važno je također pratiti da li je došlo do promjene općeg stanja životinje, poput povišene tjelesne temperature, da li rana neugodno zaudara, da li ima gnoja i slično, što iziskuje sustavnu primjenu antibiotika.

OZNAKE: