Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas mi je star godinu i pol i jučer sam primjetila da ima proljev i to sluz pomješano s krvi. Par puta je i povraćala ali samo žutu vodu, a navečer se tresla, najviše zadnji dio tijela. Inače pazim na stolicu tako da sam sigurna da je počelo jučer. Prvo sam pomislila na gliste ali dala sam joj prije mjesec i pol Pratel, tako da mi nije jasno kako ih može imati. Inače je jako razigrana ali sada se stalno negdje zavlači i stalno spava. Jede normalno ali kao da je malo omršavila.
Unaprijed hvala, Ružica

O: Uzroci proljeva i povraćanja u pasa mogu biti brojni.

Najčešće su posljedica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prahrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa.

Zatim, do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Povraćanje često prati razna oboljenja u pasa. Sam akt povraćanja predstavlja forsirano izbacivanje sadržaja želuca i/ili sadržaja gornjeg dijela tankog crijeva kroz usta. Akt povraćanja sastoji se iz tri faze: u prvoj fazi životinja obilno slini, oblizuje se, javljaju se pokreti gutanja te postaje uznemirena ili potištena. Ova faza se naziva "nauzea", a nakon nje može, ali i ne mora uslijediti povraćanje. Zatim dolazi do napinjanja trbušnih mišica uz pokrete koji sliče dubokom disanju i konačno do izbacivanja želucanog sadržaja. U drugoj fazi povraćanja, pas se ponekad izrazito napreže dok ne uspije povratiti.

Povraćanje može biti bezopasno ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Ali, može imati i vrlo ozbiljne posljedice kao što su: aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekučine i elektrolita. Tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do opisanih promjena u vidu pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja.

Povraćanju prethodi nemir, slinjenje i lizanje usana. Večina akutnih povraćanja ne mora biti nužno povezano uz ozbiljnu bolest. Povraćanje odmah nakon jela može značiti prejedanje. Mnogi psi povraćaju nakon konzumiranja trave, neki povremeno povrate malu količinu sadržaja žute boje nakon jutarnje šetnje. Ova stanja su u redu ako ih ne prati gubitak apetita.

Gastritis je još jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutan ili kroničnog toka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje, te oslabljen apetit. No, povraćanje može biti znak i ozbiljnih bolesti - bolesti bubrega, jetre ili pankreasa ili može biti potaknuto lijekovima, disbalansom elektrolita ili stresom.

Proljev se definira kao abnormalno povećanje broja, konzistencije i volumena fecesa kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju. Proljev se javlja zbog promjena u absorpciji tekučina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Kretnje tekučina, hranidbenih tvari i kemikalija duž stijenke crijeva može biti pasivno (osmoza) i aktivno kemijskim putevima, u koje su upleteni vitamini, bakterije i energija.

Navodi se mnogo uzroka koji dovode do proljeva. Vrlo često posljedica je invazije crijevnim prazitima, oblićima ili trakavicama. Paraziti uzrokuju proljev, ali i druge gastrointestinalne probleme. Zatim, infekcija. Ako su zahvaćeni gornji dijelovi crijeva, infekcija može biti uzrokovana nizom patogenih mikroorganizama - bakterija (neke su i zoonoze - Salmonella i Campylobacter) ili virusa (poput parvovirusa), a povremeno infekcija može biti uzrokovana i kvasnicama, te parazitom Giardia. U večini ovih slučajeva stolica je smeđe boje i tekuća. U nekim slučajevima javlja se povišena tjelesna temperatura, te povraćanje. Infekcije donjeg dijela crijeva (kolitis) manifestiraju se na drugačiji način: proljev je više sluzav, kojeg redovito prati nagla potreba za defekacijom, a ponekad je u stolici prisutna svježa krv. Kolitis može biti uzrokovan parazitima, bakterijama, alergijama, greškama u prehrani, promjenom crijevne mikropopulacije, stresom.

U Pet centar ljekarnama možete nabaviti medicinsku hranu Hill's i/d (intestinal diet), Royal canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja, ali je također indicirana i za štenad u rastu uključujući i prerano odbijanje jer je cilj takve hrane zadovoljiti sve hranidbene potrebe štenadi u rastu i omogučiti štenadi visokoprobavljivom hranom prevenciju gastrointestinalnih poremećaja. Hraniti treba češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima. Opčenito se može reči da i/d, odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita. I/d hrana je od puretine s mljevenom rižom, kukuruzom i jetrom.

Dokle god se radi o svježoj krvi u stolici, znači da nije zahvaćen gornji dio probavnog sustava (želudac, tanko crijevo), već pretpostavljam da mu prilikom izlaska fecesa, na kraju debelog crijeva, zbog tiskanja pukne kapilara i od tuda svježa krv u stolici. To nije ništa zabrinjavajuće, a problem možete pokušati riješiti tako da psića držite neko vrijeme na medicinskoj hrani.

Međutim, kako bez pregleda životinje nije moguće postaviti dijagnozu, svakako savjetujem da psa odvedete veterinaru. Kako sam navela, uzroci povraćanja i proljeva u pasa mogu biti različiti, te je lako moguće da je psu osim medicinske hrane potrebna i antimikrobna terapija.

OZNAKE: