Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 mjeseca dobili smo na poklon (kraljevsku) pekinezericu, sada ima 10 mjeseci, i stalno imamo problema s prehranom. Čim smo je dobili, vodili smo je na čipiranje, pregled, ustanovili da je zdrava i dobili preporuke da joj dajemo piletinu, rižu, Omega kuglice. Dapače, čim smo je dobili, kupili smo svu moguću hranu, raznih proizvođača, ali sve je odbijala osim kuhane i pečene piletine. Ovih su dane grozne vrućine, jučer Luna nije htjela jesti meso, uzela 1 keksić, a naš neodgovorni mali sin joj je dao mlijeko, pa je noćas povraćala. Mislili smo da će biti bolje, ali danas nije jela doslovno ništa, a sada je već 14 h. Prepali smo se da se jače razbolila ili joj je samo vruće?

Danas sam joj pripremila pileće želučiće, vrlo dobro skuhane, no nije htjela ni probati. Bivši vlasnik je bio bolestan, sin izgubio interes, pa su je hranili kojekako, čak smo čuli da su davali mlijeko+kruh (ili je zbog nebrige konzumirala mlijeko, imali su i mačku u kući. Zgroženi smo bili iskazom da je znala biti sama tjednima, uz povremen nadzor kućne pomoćnice, dok je vlasnik bio na putu. Suhoj hrani je definitivno nisu učili!). Mi smo znali dosad da psi od mlijeka povraćaju, ali naš hiperaktivni sin nije slušao upute. Molimo Vas savjet, da li da joj damo kakav čaj, ili nešto drugo i kako da prihvati kombiniranu prehranu suhu hranu+piletinu, (jer mislimo da u mesu nema dovoljno vitamina, minerala i kalcija), dosta je tvrdoglava, ne prihvaća ponuđeno. Jako smo je zavoljeli, na pomisao da joj se nešto može ozbiljnije dogoditi jutros sam plakala. Nadam se Vašem odgovoru, u nadi da su ovo njene prolazne tegobe.
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala, Hana

O: Pekinezeri su psi mali rastom. Odrasle jedinke dosižu visinu u grebenu od 15 do 23 cm a težinu od 3 do 6 kg. Očekivana životna dob im je 12 do 13 godina. Povijest ove pasmine seže u antičko doba, a nekoć je bio u ekskluzivnom vlasništvu drevnog kineskog dvora. Pekinezer pruža užitak onima koji vole društvo zanimljiva, neovisna psa.

Prehrana pasa malih pasmina ima nekoliko posebnosti na koje vlasnici trebaju obratiti pažnju. Kao odrasle pse trebalo bi ih hraniti u dva obroka dnevno u razmaku od 10 - 12 sati. Ne bih Vam preporučila hranjenje jednom dnevno, zbog specifičnog metabolizma malih pasmina pasa koji zahtijeva hranjenje nekoliko puta dnevno. Psa bi trebalo hraniti u isto doba svaki dan.

Uzroci probavnih poremećaja, proljeva i povraćanja u pasa mogu biti brojni. Najčešće su posljedica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa. Zatim, do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Povraćanje često prati razna oboljenja u pasa. Ono može biti bezopasno ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Ali, može imati i vrlo ozbiljne posljedice kao što su: aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekućine i elektrolita. Tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja. Povraćanju prethodi nemir, slinjenje i lizanje usana. Većina akutnih povraćanja ne mora biti nužno povezano uz ozbiljnu bolest. Povraćanje odmah nakon jela može značiti prejedanje. Mnogi psi povraćaju nakon konzumiranja trave, neki povremeno povrate malu količinu sadržaja žute boje nakon jutarnje šetnje. Ova stanja su u redu ako ih ne prati gubitak apetita. Kako su trenutno nesnosne vrućine nedostatak apetita se dakako može povezati i s vrućinom. Bitno je naglasiti da nedostatak apetita nije zabrinjavajući ako istodobno nije prisutna i apatija i odbijanje vode. Pokušajte joj ponuditi hranu u ranim jutarnjim satima i navečer kada vrućina popusti. Ako i tada primijetite da ne želi uzeti hranu ili vodu, bezvoljna je i nezainteresirana za okolinu, odvedite je veterinaru na pregled.

U Pet centar ljekarnama možete nabaviti medicinsku hranu Hill's I/D (Intestinal diet), Royal canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja. Hraniti treba češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima. Općenito se može reći da i/d, odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita. I/D hrana je od puretine s mljevenom rižom, kukuruzom i jetrom.

Pravilna, izbalansirana prehrana postavlja pred vlasnika zahtjevno sastavljanje optimalnog obroka za različite potrebe pojedinih pasa. Potrebe organizma za različitim nutrijenatima, a naročito vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama mijenjaju se obzirom na dob, aktivnost i opće stanje životinje. Dehidrat i konzervirana hrana za pse su kompletne hrane, te se mogu davati u kombinacijama ili odvojeno. Međutim, problem kod nekih pasa je taj što kada jednom osjete konzerviranu hranu (ili pak kuhanu), počnu odbijati dehidrat, a uglavnom se dehidrat preporuča jer je manje kvarljiv nego konzervirana hrana, praktičniji je u smislu da može nekoliko dana stajati u psećoj zdjelici, a da se ne pokvari te je pas prisiljen žvakati hranu, a ne guta samo komade konzerve i na taj se način smanjuje stvaranje plaka i kamenca jer zubi "rade".

Odlučite li se kuhati, obrok Vašeg psa trebao bi se sastojati od kuhanog mesa ili iznutrica, uz dodatak tjestenine, riže ili žganaca. Psi su svejedi, te im je dobro ponuditi kuhano povrće (mrkva, peršin, koleraba, mladi grašak, mladi kupus...). Prehranu bi trebali upotpuniti vitaminsko-mineralnim dodatkom za pse. Ono što svakako treba izbjegavati su slatkiši (čokolada, keksi s kremama, kolači), "grickalice" (prženi krumpir, flips), meso i kosti s roštilja, pohana, pržena i začinjena jela, masni sirevi i mlijeko. Kravlje mlijeko sadrži visoki udio laktoze koji kod nekih pasa, zbog intolerancije, izaziva proljeve odnosno alergijske reakcije. Pravilno odabrana gotova hrane za pse predstavljaju u tom smislu cjelovito rješenje.

Kako je kujica kod Vas došla s već usvojenim navikama, treba određeni vremenski period da se prilagodi režimu prehrane kod Vas. Odlučite se kako Vama najbolje odgovara te je postupno učite na takav način prehrane. Organizirajte joj obroke u približno isto vrijeme te je nagradite omiljenom poslasticom nakon dobro obavljenog "zadatka". Upornošću i strpljenjem ubrzo ćete obostrano uživati u zajedničkom životu.

OZNAKE: