Odgovara:
Ivan Marić, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mopsa starog 3 godine koji ima problema sa težinom. Nedavno smo bili kod veterinara gdje se vagao i ima 14 kg. Veterinar je rekao da mora hitno na dijetu, ali je ne znam kako. Ne mogu a da mu ništa ne dam jesti. Sad jede dva puta na dan, ali nema promjene. On je od većine mopseva koje znam dosta viši, veći, ima veću glavu. Veterinar mi je rekao da hitno mora smršavjeti jer će kasnije imati velikih problema, navodno bi mu moglo i srce otkazati. Molim vas pomozite, šta da radim, ne želim ga izgubiti još dugo godina. Tanja

O: Kako kod ljudi, tako i kod životinja, sve je više problema s viškom kilograma.

Posljedica je to promjene životnih navika ljudi, a s njima i uvjeta života njihovih ljubimaca. Prema nekim istraživanjima oko 50 % mačaka i pasa je pretilo pa je posebno važno da vlasnici životinja razviju svijest o tome da je pretilost zdravstveni, a ne estetski problem. Pretilost značajno povećava rizik oboljenja od jako ozbiljnih bolesti, kao što su diabetes mellitus, problemi s kožom, gušteračom, bolesti srca i zglobova. Pretilost ili direktno utječe na nastanak ili ubrzava razvoj ovih bolesti.

Formula nastanka pretilosti je vrlo jednostavna: unos velike količine hrane, uz smanjenu ili nikakvu tjelesnu aktivnost, dovodi do toga da organizam višak energije unešen hranom posprema u obliku masnog tkiva. Zbog toga se pretilost javlja uglavnom kod životinja koje žive u zatvorenom prostoru i kreću se uglavnom po stanovima uz kratke izlaske van samo da se obavi nužda.

Ipak, u nekim rijeđim slučajevima pretilost je posljedica hormonalnih poremećaja i drugih zdrvastvenih poremećaja, što opet upućuje na tvrdnju da je pretilost zdravstveni problem i zaslužuje takav tretman. Kolege veterinari ponekad i prešute problem, jer ne žele uvrijediti vlasnike svojih pacijenata, koji ne mogu shvatiti da svojim udovoljavanjem svim zahtjevima svojih ljubimaca po pitanju hrane u osnovi direktno ugrožavaju njihovo zdravlje i dobrobit. Vlasnik određuje kada i koliko i što će životinja jesti, vlasnik je odgovoran što je do pretilosti došlo i vlasnik se treba potruditi da se problem i riješi.

Formula mršavljenja je jednostavna kao i formula debljanja, samo ovaj put djeluje u suprotnom smjeru: što više fizičke aktivnosti, uz manji unos kalorija, dovodi do trošenja energije deponirane u masnom tkivu i do postepenog mršavljanja.

U startu bi trebalo, uz pomoć veterinara, odrediti u kojem stupnju je životinja s viškom kilograma. Do 15% iznad idealne tjelesne težine smatra se da životinja ima prekomjernu tjelesnu težinu što se može uspješno korigirati promjenom načina prehrane (prelazak na light varijantu hrane, manje količine poslastica) i kod vitalnih i mlađih životinja postepeno povećavanjem fizičke aktivnosti. Ukoliko životinja prelazi svoju idealnu težinu preko 15 % smatra se da je životinja pretila i potrebno je najvjerojatnije provesti korektivni dijetni program.

Za provođenje restriktivne djete preporučujem jedan od veterinraskih dijetnih programa za pretile pse. U osnovi, radi se o gotovim potpunim hranama koje su formulirane uglavnom na visokokvalitetnim bjelančevinama, manjem udjelu masti i niskoj energetskoj razini uz dodatke L-karnitina itd. Eukanuba Veterinary Diets program ima hranu "Restricted calorie", Hill's Prescription Diet program ima "r/d" i "w/d" dijetne hrane, a Royal Canin program ima "Weight control" i "Obesity menagment" hranu.

Preporučujem da se javite u jednu od veterinarskih ljekarni u Pet centru i konzultirate s nekim on naših veterinara oko izbora najadekvatnije hrane za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: