Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, mam maltezericu staru 15 mjeseci, i dosta je osjetljivog zdravlja. Do sada smo imali velikih problema sa upalom ušiju, česte terapije, no sad je to sanirano. Pri zadnjem pregledu veterinara, konstatiro je da ima problema sa želucem, rekao je da ima gastriis i da joj promijenim hranu. Tih zadnjih par dana prije pregleda se dogodilo nekoliko puta da je povratila žućkastu tekućinu. Do tada je jela Royal Canin, a sada smo prešli na Hill'sovu hranu za osjetljiv želudac, u potpunosti smo izbacili sve grickalice i prvih nekoliko dana mi se činilo da je sve dobro. No, sad se počelo događati da prođe cijeli dan da ona ne pojede ništa iz zdjelice, ili da pojede i nakon kratkog vremena to povrati.

Također sam primjetila da joj crijeva krulje, i da se jako brzo umara. Veći dio dana spava, ili leži, a prije se igrala neprestano, trčkarala i bila je zaista zaigrana. Veterinar kaže da ne zna što bi moglo biti, pokušala sam joj dati i staru hranu i isto se dogodi, ili pojede i povrati ili jede vrlo malo. Zaista ne znam što mi je činiti, stolica joj izgleda normalno, iako mi se čini da je malo tamnija nego prije. Molim vas neki savjet što da učinim.
Unaprijed zahvaljujem. Dinka

O: Poremećaji probavnog sustava vrlo su česti u kućnih ljubimaca. Njihovi uzroci su često beznačajni, ali u nekim slučajevima ugrožavaju i život. Mogu biti različiti: hranjenje smećem, prejedanje, nepodnošenje hrane, upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, strana tijela u želucu, upala sluznice crijeva, strana tijela u crijevima, zapletaj crijeva, začep. Zatim, do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Povraćanje je prvenstveno uzrokovano iritacijom želuca. Ne bi ga se smjelo zamijeniti s izbacivanjem hrane netom nakon obroka ili podrigivanjem. Povraćanju prethodi nemir, slinjenje i lizanje usana. Većina akutnih povraćanja ne mora biti nužno povezano uz ozbiljnu bolest. Povraćanje odmah nakon jela ili pijenja može značiti prejedanje ili halapljivo unošenje tekućine ili hrane kad se u želucu naglo nađe velika količina konzumiranog sadržaja te zraka. Mnogi psi povraćaju nakon konzumiranja trave, neki povremeno povrate malu količinu sadržaja žute boje nakon jutarnje šetnje. Ova stanja su u redu ako ih ne prati gubitak apetita.

Što se tiče crijeva, poželjno je da u njima ima sadržaja. Naime, u nedostatku hrane koja se treba probaviti bujaju nepoželjne bakterije pa se javljaju plinovi i prateći zvukovi u trbušnoj šupljini. Ako se nepoželjne bakterije prekomjerno namnože vrlo često dolazi i do trovanja organizma njihovim toksinima. Crijeva su u pasa normalno nastanjena prirodnom fiziološkom bakterijskom florom koja razgrađuju ostatke hrane i ne dopuštaju nastanjivanje patogenih bakterija. Međutim, kod određenih okolnosti (npr.uzimanje antibiotika), dolazi do poremećaja crijevne flore što dovodi do mekane stolice ili proljeva. Vrlo efikasni su se u tim slučajevima pokazali probiotski preparati "Darm gel" i "Canizyme" koje možete nabaviti u trgovinama Pet centra. Boja stolice, pak, ovisi naravno o konzumiranoj i probavljenoj hrani a obojanost je najviše pod utjecajem bilirubina, tvari koja nastaje normalnim raspadanjem eritrocita u slezeni. Stoga, ovisno o količini bilirubina, stolica je tamnije ili svjetlije boje. Za zabrinuti se, je stanje kada bi stolica bila crne boje što bi značilo da je došlo do oštećenja stijenke crijeva i krvarenja u gornjim dijelovima crijeva. Dobar je znak što Vaša kujica ima redovito stolicu i ona je normalne konzistencije što bi značilo da u lumenu crijeva ima sadržaja i crijevna mikroflora je dobro probavlja.

No, slabost i nevoljkost Vaše kujice upućuje da ipak nešto nije u redu. Osim što joj možete ponuditi hranu za probavne poremećaje od drugih proizvođača (Royal Canin Intestinal ili Sensitivity control, Eukanuba Intestinal) preporučila bih Vam, ukoliko to nije već napravljeno, kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi te eventualno RTG ili UZV abdomena. Kako su problemi probavnog sustava zaista kompleksne naravi preporučujem Vam posjet Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta kako bi se kompletnim pregledom utvrdio točan uzrok problema Vaše ljubimice te joj pravodobnom terapijom poboljšali kvalitetu života.

No isto tako postoje jako izbirljivi psi koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema, nisu izjelice i mogu dugo gladovati sve dok ne dobiju ono što žele. Iskreno se nadam da je sve u redu sa Vašom kujicom te da je ovo potonje razlog njezina ponašanja.

OZNAKE: