Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnici smo shi-tzua starog 4 mjeseca, koji je i zaigran i miran i skoro nikada ne laje, a kada se to i dogodi ako traje malo duže - i to isključivo laje kada se jako naljuti - nakon par laveža povrati. Zašto to radi i kako to spriječiti?
Hvala unaprijed na odgovoru,
Davor

O: Psi komuniciraju na više načina: govorom tijela (promjene položaja ušiju i repa, dlake i tijela), mirisom (urinom i fecesom označavaju teritorij) i glasovnom komunikacijom (lavežom, zavijanjem, cviljenjem, režanjem...).

Snažnim lajanjem i uzbuđenjem Vašeg psića najvjerovatnije se komprimira njegovi trbuh, te se podraži vagus, što se manifestira povraćanjem.

Međutim uzroci povraćanja mogu biti i mnogi drugi: nepravilna prehrana, želučani poremećaji, crijevni poremećaji, upala gušterače, upala potrbušnice, tumori u trbušnoj šupljini, bolesti bubrega, jetre, šećerna bolest, septikemija, endotoksemija, poremećaji elekrolita i acidobazne ravnoteže, strah, otrovi i lijekovi, poremećaj centra za ravnotežu, bolesti središnjeg živčanog sustava, neke akutne bolesti i mnogi drugi uzroci.

Povraćanje (vomitus, emesis) treba razlikovati od regurgitacije. Regurgitacija je izbacivanje hrane iz jednjaka gotovo bez napora, a najčešći joj je uzrok povećanje jednjaka.

Budući da u svom upitu niste naveli kakav sadržaj Vaš psić povraća i kako se ponaša nakon toga, ne mogu sa sigurnošću reći o čemu se točno radi, ali pretpostavljam da uzrok njegovog povraćanja leži samo u velikom uzbuđenju i naporu da laje što jače. Takvo povraćanje jedino možete spriječiti ako spriječite psića da se uzrujava i jako naljuti.

OZNAKE: