Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zašto moj skalar pliva po površini i da li se to može spriječiti? Skalar ima sve uvjete i živi u akvariju od 100 l. Hvala. Dodo

O: Plivanje po površini najčešće je posljedica neadekvatne aeracije akvarija ili bolesti plivaćeg mjehura. Svakako provjerite aeraciju vode u akvariju, jer ako je nedovoljno kisika u vodi, ribica pokušava s površine "uhvatiti" kisik. Infekcije unutar organizma, koje su najčešće bakterijske etiologije, širenjem mogu zahvatiti plivaći mjehur ili čak primarno se mogu lokalizirati na samom plivaćem mjehuru, odnosno njegovim stjenkama.

Takve infekcije najčešće dovode do upalnih promjena na stijenci pa čak i do njegove rupture.

Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega, duž cijele leđne strane trbušne šupljine. Stijenka plivaćeg mjehura građena je od mnogobrojnih krvnih žila. Plivaći mjehur ispunjen je plinom koji sadrži obično 83% dušika, 2% ugljičnog dioksida i 15% kisika. Kod nekih dubinskih riba može se količina kisika povećati i do 87%. Fiziološka uloga plivaćeg mjehura je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Kao hidrostatski organ bitan je jer je specifična težina ribe, gotovo jednaka specifičnoj težini vode, odnosno smanjenjem plivaćeg mjehura ribica tone na dno, a širenjem se diže u gornje slojeve.

Na žalost ne postoji nikakav lijek koji bi riješio probleme vezane za plivaći mjehur. Jedino možete pokušati nekim od sredstava sa širokim spektrom djelovanja, kao što je Medi Mor od Aquarium Munstera.