Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me do koje dobi ženka zamorca smije imati leglo? Da li je istina da se nebi smjela pariti poslije 6-og mjeseca života (s obzirom da bi imala skoro 9 mjeseci kad bi se trebala okotiti)?
Hvala,
Ivana

O: Zamorčić - morsko prase ili gvinejsko prase danas je vrlo popularan kućni ljubimac, a pripada porodici glodavaca. Zamorčići postaju spolno zreli između četvrtog i šestog tjedna života.

Spolni ciklus traje 14-17 dana (u tom periodu unutar samo osam sati jajna stanica je spremna za oplodnju, s time da se treba uzeti u obzir i puno duže preživljavanje spermija), a graviditet 59-72 dana (u prosjeku 68 dana).

Ne postoji znanstveni dokaz koji bi potvrdio da postoji opasnost po zdravlje u ženki koje imaju leglo i nakon šestog mjeseca života. No, svakako je znanstveno potvrđena činjenica da je preporučljivo da zamorčica prvo leglo ima prije sedmog mjeseca starosti, što svakako ne znači da nakon tog perioda više ne bi trebala imati mlade. Znanstvena istraživanja su potvrdila da u zamorčića koji su prvi puta ostali gravidni nakon sedmog mjeseca života, češće su zabilježeni problemi i komplikacije kako u vrijeme trajanja graviditeta, tako i tijekom partusa (poroda). Kao svaka druga životinja, svaki zamorčić je induvidua za sebe, pa graviditet i porod se različito odražavaju na svaku pojedinu životinju, pa i unutar iste vrste.

Također je zanimljiva i činjenica da se nakon poroda ženka može ponovo "vratiti" u estrus, te se ova pojava naziva "postpartum estrus", što znači da za vrijeme laktacije (period produkcije mlijeka) i brige za podmladak, može ponovo ostati gravidna.

Opisat ću Vam neke od mogućih komplikacija koje su zabilježene u zamorčića koji su imali prvo leglo nakon sedmog mjeseca života:
Jedna od takvih komplikacija koja se najčešće javlja je dystocia. Dystocia znači da faze poroda sporije nastupaju uz komplikacije, a ponekad poprimaju takve razmjere da je upitan i život ženke. Prvo što ćemo primjetiti u ovom slučaju je obilno krvarenje iz maternice, što zahtjeva urgentnu veterinarsku intervenciju. Kod ovog problema često je jedino rješenje carski rez.

Osim dystocie, može se javiti i toxemia, koja je izravno ili neizravno povezana sa prekomjernom težinom za vrijeme gravidnosti. Toxemia označava prisustvo toksina u krvotoku, a ženka postaje bezvoljna, ne uzima hranu, javlja se slabost, nekoordinirane kretnje (toksini oštećuju i nervni sustav), poteškoće u disanju, što često završava i komom. Često se događa da nastupi smrt, bez vidljivih kliničkih znakova. Predisponirajući faktori za nastanak ovog stanja su prekomjerna tjelesna težina,stres, te veliki broj fetusa.

Svako stanje može imati pozitivan ili negativan ishod, pa Vi kao vlasnik morate biti upoznati od strane svoga veterinara kakve rizike može nositi kako patološko, tako i fiziološko stanje, te ćete odlučiti što ćete u takvom slučaju učiniti sa svojim ljubimcem.