franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam osam mačića, mačku i mačka i neki od njih nisu potpuno zdravi. Jednom od mačića, koji je star 2 mjeseca, bila je natekla noga u gornjem dijelu i on sada šepa i uopće ne koristi tu nogu u hodu nego je drži iznad tla, a donji dio mu je potpuno opušten te nema nikakve vanjske rane. Danas mu je iz otekline počelo izlaziti nešto poput gnoja i svijetle boje i meni se čini strašno, a nemam mogućnost da odem veterinaru. Kako da pomognem mačiću? Unaprijed hvala na odgovoru. Viktorija


O: Kod Vašeg ljubimca vjerojatno se radi o apscesu. Apsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Uzročnik je najčešće Staphylococcus aureus, otporan na penicilin.

Apsces može biti uzrokovan ubodima u koži, obstrukcijom lojnih i znojnih žlijezda te upalom dlačnih folikula.

Kada bakterije uđu u tijelo, imunološki sustav pokušava ih odbiti slanjem bijelih krvnih stanica na zahvaćeno područje. Kada bijele krvne stanice napadaju bakterije, neka od tkiva na mjestu infekcije umiru, uzrokujući formiranje šupljine obavijene kapsulom koja ga ograničava od okolnog, zdravog tkiva. Šupljina se ispunjava gnojem i formira se apsces. Gnoj sadrži mješavinu mrtvog tkiva, bijelih krvnih stanica i bakterija. Apsces može biti veći i bolniji kako se stvara više gnoja.

Tretman apscesa obuhvaća aplikaciju antibiotika, čišćenje (izrezivanje) i drenažu, kako bi se odstranile sve odumrle stanice i upalna tekućina. Vrlo često, ako infekt zaostane unutar same rane, ponovno se može razviti upalni proces. Indicirano je postavljanje drena ako to lokacija na tijelu dopušta. Ako nije ugrađen dren, otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te uslijed pritiska izlaziti na površinu kože. Šupljina apcesa može se "tuširati" jodom ili drenirati jodnom gazom koju je potrebno mijenjati svakih 48 sati.

Kod Vašeg ljubimca apces je sam počeo isticati pa je potrebno pregledom ustanoviti postojanje šupljine i moguće komplikacije koje bi nastale njenim zatvaranjem. Znači, potrebno je lokalno tretiranje rane i davanje ljubimcu antibiotika jer će prisutnost infekta usporavati zaraštavanjem rane, a može i doći do odumiranja okolnog tkiva.

Zbog svega navedenog preporuka je da ipak potražite veterinara.

OZNAKE: