Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi mogli dati par smjernica za brigu o patuljastom kuniću, npr. kako podnose zimu i koja je temperatura idealna za njih, te kako se riješiti problema sa stolicom kod veoma mladih kunića i sl.
Lijep pozdrav,
Ivana

O: Poštovana gospođo!

Kunići, pogotovo patuljasti, su jako umiljate životinje i u potpunosti ovise o vama.

Kuniću treba osigurati prostor adekvatne veličine (nikako nastamba dimenzija manjih od 70 x 30 cm, poželjno što veće), poželjna temperatura bila bi od 18-22 stupnja, a podnose i nešto niže temperature ako nisu izloženi udaru vjetra i ako imaju duboku stelju u koju se mogu uvući. Nije ih preporučljivo zimi držati vani jer su - napominjem - to vrlo osjetljiva stvorenja.

Najosjetljiviji im je probavni sustav; stoga je pravilna prehrana izuzetno važna za zdravlje vašeg kunića.

Vodite računa da hranite kunića hranom predviđenom za njih i obavezno moraju na raspolaganju uvijek imati sijena .

Uvijek provjerite u kakvom je stanju hrana i sijeno (da eventualno nema plijesni).

Kontrolirajte tvrdoču stolice; mekana stolica znak je da nešto nije u redu, te obavezno odmah promijenite hranu i izbacite iz prehrane svježe zeleno povrće, koje vrlo često uzrokuje probavne smetnje.

Proljev može biti izuzetno opasan i imati teške posljedice po kunića, pogotovo kod mladih (čak i jednodnevni proljev može biti fatalan). Stoga je uvijek kod takvih stanja preporučljivo i jedino riješenje otići što hitnije kod vašeg veterinara.

Još je važno napomenuti da i kunići mogu biti invadirani unutarnjim (najčešće gliste) i vanjskim parazitima (uši, šugarci, buhe). Ukoliko ima gliste, kunić ne mora imati nikakvih drugih tegoba, no svakako je nužno, radi zdravlja kunića i okoline, odmah primijeniti antiparazitnu terapiju. Gliste se mogu primijetiti u izmetu i golim okom. Ne postoji zakonska obveza cijepljenja ili redovitog tretiranja protiv parazita za kućno držane kuniće, no svaki odgovoran vlasnik poduzet će potrebne preventivne korake, radi zdravlja životinje i higijenskog statusa kućanstva. Za kuniće nisu primjereni preparati koji se primjenjuju za pse ili mačke, stoga se prilikom ustanovljene invadiranosti parazitima svakako obratite veterinaru.

Kunići su inaće vrlo čiste životinje, puno vremena posvećuju njezi svojeg krzna, pa ih u pravilu nije preporučljivo kupati. Od njege zahtijevaju povremeno rezanje noktiju i zubi, o čemu više možete potražiti u nekom od prethodnih odgovora s tom temom. Bitno im je osigurati svježu i čistu stelju, svakodnevno prati WC posudu (odbijat će ih miris nečiste posude, te će je izbjegavati koristiti) i redovito pod mlazom vruče vode temeljito isprati nastambu.

Možemo još napomenuti da kunići često nocu jedu svoj izmet. To je normalna pojava kojom kunići koriste neprobavljene hranjive tvari, odnosno na taj način zatvaraju krug potpunog iskorištavanja hrane.