Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Trebala bih dobiti mužjaka nimfe starog nešto više od godinu dana. Zanima me da li će se ta ptica, s obzirom na svoju dob, moći prilagoditi novim ukućanima i okruženju ili će umrijeti od tuge - čitala sam da se i to događa???? NImfa trenutno živi u krletki sa svojim roditeljima, kojima je lagano višak. Molim Vas da mi pomognete. Ana

O: Nimfe ili Nymphicus Hollandicus u prirodi žive u velikim jatima s više od stotinu ptica. Prirodno stanište im je Australija, najaktivnije su u prijepodnevnim satima, a oko podnevna se odmaraju. Većinu svoga života provode tražeći hranu.

U ljudskim domovima nimfe žive lagodnijim i mirnijim načinom života. Kako su im hrana i voda uvijek dostupne, ne troše veliku količinu energije kao u prirodi.

Kako je ova vrsta papige već desetljećima kućni ljubimac, potpuno je naviknuta na naše klimatske uvjete. U zatočeništvu žive od 15 do 20 godina.

Nimfe su vrlo društvene i inteligentne ptice, te se uz puno ljubavi i truda mogu vrlo brzo pripitomiti na novu sredinu. No činjenica je da se mlađe ptice brže pripitomljavaju, ali i kod starijih ptica može biti jednako uspješno, ako imate dovoljno vremena i strpljenja za njih. Nimfe mogu naučiti i izgovarati po koju riječ, uz svakodnevne treninge ponavljanja riječi, a vrlo rado će Vam - kada se na Vas priviknu -dozvoliti maženje i češkanje.

Ujutro nakon što otkrijete kavez, Vaša nimfa će početi istezati krilo i nogu na istoj strani, no vole se istezati i naglavačke. Nakon toga slijedi opuštanje, a zatim će se papiga napuhnuti i stresti. Na taj način se oslobađa perja koje je olabavilo nakon čišćenja. Nekoliko puta dnevno primjetit ćete i češkanje koje je sasvim uobičajeno. Ako se uz češkanje pojavi gubitak perja i promjene na koži, svakako bi se moglo raditi o parazitima, pa u tom slučaju potražite pomoć veterinara.

U početku, kod privikavanja nimfe na novu sredinu i ukućane svakako uklonite predmete koji bi ih mogli uplašiti (ručnici, vješalice, šeširi itd.). Kako bi pripitomljavanje bilo što uspješnije svoju nimfu puštajte i po nekoliko puta dnevno da se slobodno kreće izvana kaveza, kako bi stekla povjerenje u Vas. Kavez smjestite na sobnu temperaturu, na mjesto koje nije direktno izloženo suncu i nije na propuhu. Navečer, kada dođe vrijeme spavanja, svakako ga pokrijte nekom tkaninom, kako bi joj omogučili potpuni mrak, te kako bi se Vaša nimfa osjećala što sigurnije. Papige spavaju na jednoj nozi i sa glavom okrenutom prema nazad, no to nemora biti pravilo.

Uz Vašu ljubav i strpljenje Vaša će nimfa zasigurno biti vesela i zadovoljna ptičica.

OZNAKE: