Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo malu macu staru oko 2 mjeseca. Prošle večeri macu smo pronašli nepomičnu i prljavu. Mama maca ju je samo pošnjofala i otišla. Mi smo macu očistili i ostavili je u košari. Maca je data samo ležala odnosno kao da je bila u šoku zbog nečega što joj se dogodilo. Ujutro je malo popila vode i samo ležala i spavala. Po povratku s posla primijetili smo da maca ima nekakve napadaje gdje se sva ukoči i trese, a zjenice se prošire. Maca ima i gliste. Veterinar ju je pregledao i rekao da je to vjerojatno zbog toksina, odnosno tih glista i dao joj je malo inzulina i nekakav b vitamin ako sam dobro shvatio. U jednom trenutku je spomenuo i epilepsiju,  ali se na kraju ipak držao toksina.  Maca  je teška  0.3 kg  i 

stara je oko 2 mjeseca. Dali su nam i pastu za gliste i s obzirom da mama maca neće ni blizu svom mačiću, preporučili su nam da kupimo mačje mlijeko u prahu i da ju mi s tim hranimo.Po dolasku doma pripremili smo hranu i, naravno uz puno muke, maca je nešto malo i pojela. Međutim, ono što nas sad jako brine su ti napadaji jer između svakog napadaja je manje od minute, odnosno konstantni su, bez prekida i maca uopće nema nikakve reakcije prema vanjskim podražajima. Cijelu noć smo probdijeli u nadi da će ta pasta malo omamiti te gliste i da će ti toksini polako početi izlaziti, ali to se ne događa. Zanima nas što bi to moglo biti i ima li uopće nade za oporavak mace.
Hvala i srdačan pozdrav, Darko

O: Iznimno mi je žao zbog ovako teškog stanja Vaše ljubimice.

O epilepsiji i epileptičnim napadima u mačaka pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Što se tiče mačića, postoji nekoliko uzroka napadajima: urođene mane, infektivne ili strukturalne bolesti ili trauma.

Napadaji se u mačića manifestiraju na nekoliko načina i stupnjeva intenziteta, a simptomi mogu varirati od pojedinog mačića pa čak i epizode kod istog mačića. Simptomi se javljaju u blagom stupnju, umjerenom ili jakom. Blagi stupanj karakteriziran je mijenjanjem raspoloženja, gledanja u jednu točku, tresenjem nogu i mijaukanjem. Ovakve promjene mogu potrajati jednu minutu ili čak manje. Umjereno jaki simptomi karakterizirani su padanjem na jednu stranu, nekontroliranim uriniranjem i defeciranjem, izlaskom pjene na usta, mijaukanjem i nesvjesnosti okoline oko sebe. Ovakve epizode obično traju do 5 minuta. Jaki stupanj napadaja je vrlo sličan umjerenom stupnju ali traje satima pri čemu se uočava povremeno poboljšanje simptoma pa ponovni napadaji.

Najčešći uzroci napadaja u mačića su ili infekcije ili invazija crijevnim parazitima.

Najčešći od navedenih uzroka je infekcija mačjim leukemija virusom, zatim virusom zaraznog peritonitisa, toksoplazmoza, infekcija mačjim imunodeficijentnim virusom i kriptokokna infekcija nosnih prohoda koja se proširila na moždano tkivo. Crijevni, pak, paraziti, kao što su oblići i trakavice, dovode do otpuštanja toksina koji mogu rezultirati napadajima.
 
Zatim, treba spomenuti i hipoglikemiju. Naime, dosta je česti slučaj u nedosatno ishranjenih mačića razvoj hipoglikemije - preniske razine glukoze u krvi za normalno funkcioniranje organizma. Hipoglikemičnim mačićima nedostaje energije, a u težim slučajevima dolazi do napadaja, s obzirom kako je glukoza neophodna za pravilno funkcioniranje moždanog tkiva i mišića. Simptomi hipoglikemije u mačića uključuju i letargiju, a nedostatak glukoze može dovesti do iznenadnih padova. Stanje se mačiću vrlo brzo stabilizira ukoliko mu se nadoknadi glukoza, odnosno energija, a najbrže djelovanje imaju šećerni sirupi.

Osim navedenih uzroka, mnogo je i drugih, ne toliko uobičajenih: limfosarkom, tumori mozga, kongenitalni portosistemski shunt, bolesti jetre te bolesti bubrega. Traume glave, ingestije toksina, kao što je olovo, insekticidi i pesticidi, bakterijski abscesi u mozgu također mogu biti neki od uzroka napadaja u mačića.

Točan uzrok napadajima u mačića moguće je utvrditi općim kliničkim pregledom, dodatnim pretragama (kompletna krva slika, biokemija krvi, RTG-snimka, pretraga urina i sl.) te specijalističkim neurološkim pregledom. Tek nakon determinacije uzroka moguće je poduzeti ciljanu terapiju.

Naime, navodim Vam moguće uzroke stanja koje je zadesilo Vašeg mačića s obzirom kako je djelovanje paste moralo polučiti izlaskom crijevnih parazita i donekle poboljšanjem zdravstvenog stanja već za 6-8 sati nakon davanja. Ukoliko Vaš veterinar ne raspolaže potrebnom tehničkom opremom za provedbu potrebnih pretraga, možete se za pomoć obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

Do odlaska na pregled, mačića pokušavajte hraniti zamjenskim mlijekom za mačiće svaka dva do tri sata brizgalicom, a možete joj ponuditi i neku od visokoenergetskih medicinskih hrana za brži oporavak: Hills a/d, Royal Canin Recovery, Eukanuba High Calorie formulu te Purina Convalescence. Navedene se hrane mogu u potrebnoj mjeri razrijediti običnom vodom da se sadržaj može protisnuti kroz otvor brizgalice, a možete ih pronaći u svim veterinarskim ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: