Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, zanima me koja je dob najbolja za prvo parenje kujice. Imam mopsicu staru 8 mj. i prvo tjeranje je imala sa 6,5 mjeseci!
Hvala,
Marija

O: Dozvoliti kuji da ima okot može biti prekrasno iskustvo. No, vlasnici pasa moraju uzeti u obzir i odgovornost koja dolazi s parenjem. Velik je broj napuštenih i neželjenih mješanaca, ali i čistokrvnih pasa, što predstavlja veliki problem. Prije parenja, vodite računa da svakom štencu osigurate sretan dom.

Za odgovorne vlasnike izazov je i osiguravanje kvalitetne prehrane za kuju što će omogućiti pravilno razvijanje mladih, a održavanje kondicije i zdravlja kuje.

Mnoge kuje počinju se tjerati u dobi 6 - 7 mjeseci. Najbolje je dopustiti parenje kuji kada u potpunosti završi svoj fizički rast. Kinološkim propisima regulirana je i dob psa u kojoj je parenje dozvoljeno. Tako se patuljasti psi smiju pariti nakon 12 mjeseci starosti, srednje veliki psi nakon 15 mjeseci, a veliki psi nakon navršenih 18 mjeseci starosti. To je najniža dobna granica nakon koje je parenje dozvoljeno. Gledajući sa zdravstvenog stajališta, preporučila bih da tu dobnu granicu pomaknete za 12 mjeseci, da ne žurite s parenjem.

Prije parenja preporučljivo je obaviti zdravstveni pregled kuje. Prvenstveno je važno da oba roditelja nisu inficirana uzročnikom bruceloze. Ova zarazna bolest mogući je uzrok steriliteta u oba spola, te pobačaja ili uginuća štenaca dok su još u majci ili kratko vrijeme nakon rođenja. Moram napomenuti kako je bruceloza zoonoza, a čovjek se može inficirati sekretima inficiranog psa (urin i feces). Među psima, najčešći način inficiranja je putem spolnog odnosa, no ponekad se može zaraziti i cijelo leglo ili uzgajivačnica kontaktom sa sekretima. Također, kuju bi trebalo na vrijeme cijepiti protiv psećjih zaraznih bolesti, provesti dehelmintizaciju i sačuvati je stresnih situacija.

Za očuvanje zdravlja kuje trebalo bi je pariti jednom godišnje, no ne prije 1,5 do dvije godine starosti. U toj dobi kuja je i psihički bolje pripremljena za majčinstvo, a njezin fizički razvoj je završen i skotnost ne predstavlja rizik za njezino zdravlje. U tijeku uzgoja, vrlo je važno napraviti pauzu između parenja, te propustiti bar jedno tjeranje između parenja kako bi organizam kuje imao vremena za oporavak. Prečesto parenje kuje može rezultirati okotom mladunaca vrlo loše kondicije i sklonih uginuću, a predstavlja i svojevrsni napor za kuju.

OZNAKE: