Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Čitam prijašnja pitanja vezana uz nadutost, ali nisam točno sigurna što je slučaj kod mene. Imam 2 colise, jedna je oduvijek imala veći trbuh, a ova druga je tek danas napuhnuta i stalno je ili na dnu akvarija ili se skriva u dvorcu te ne jede. Ako mislite da je u pitanju trbušna vodenica, šta mi je činiti jer nemam karantenski akvarij, a bojim se da ne zarazim ostatak riba? Puno vam hvala unaprijed,
Roberta

O: Kao što ste već pročitali, nadutost sama po sebi nije bolest riba, već je simptom neke od bolesti ili promjene stanja.

Vaša Colisa čiji je trbuh napuhnut od ranije, odnosno oduvijek, vjerojatno pati od parazitarne invazije, koja je u donekle kontroliranom obliku, što se manifestira napuhnutošću, s tim da riba normalno pliva, hrani se i slično. Ovakvo stanje može potrajati jako dugo, te ribica može uginuti nakon niza godina prirodnom smrću ili od nekog drugog uzroka. Naime, cilj parazita nije ubiti svog domaćina, već ga iskorištavati do smrti jer njegovom smrću ugibaju i oni sami. 
  
 Na osnovu simptoma koje ste opisali, jako je teško utvrditi što je s Vašom drugom Colisom. Kada se radi o trbušnoj vodenici ribice, uz napuhnut trbuh, često imaju upaljen analni otvor, što se manifestira crvenilom kod podrepne peraje u području anusa. Uz navedeno, i oči mogu biti ispupčene. Liječenje trbušne vodenice je vrlo teško, te terapije ne daju dobre rezultate. Kod sumnje na trbušnu vodenicu uobičajeno se provodi takozvana "stamping out" metoda, odnosno takve ribice se što prije vade iz akvarija. Kako liječenje najčešće ne daje dobre rezultate, takve ribice je humanije eutanazirati, nego ih pustiti da se muče i ugibaju u bolovima. Nakon što se takve ribice odstrane, potrebno je dezinficirati kompletan akvarij, uključujući i šljunak, bilje, dekor, uglavnom sve što je u akvariju. Nakon što se akvarij dezinficira i ponovno zaciklira, u trajanju od minimum 14 dana, mogu se u njega vratiti ribice koje su u međuvremenu bile u karantenskom akvariju, te za to vrijeme tretirane odgovarajućim lijekovima (Dajana FMC, JBL Furanol...). Akvarijsku opremu možete dezinficirati prokuhavanjem, akvarističkim pH minusom, hipermanganom i sličnim pripravcima.

Kako ste naveli da nemate karantenski akvarij, a ukoliko se ipak radi o vodenici, nema puno toga što možete napraviti. No, s obzirom na navedene simptome, nisam sklon vjerovanju da se u Vašem slučaju radi o trbušnoj vodenici i ne bih niti poduzimao neke drastične korake. Skloniji sam vjerovanju kako se radi o parazitarnoj invaziji, odnosno, što bi za Vas bilo najpovoljnije, o opstipaciji hranom.

Budući da na tržištu nema preparata za riblje endoparazite, a ukoliko se radi o parazitarnoj invaziji nismo u mogućnosti pomoći takvoj ribi, već se samo možemo nadati da će se ona sama izboriti, odnosno da će paraziti i domaćin pronaći nekakvu ravnotežu.

Ukoliko je pak riječ o opstipaciji, ribi možemo ponuditi oguljeni konzervirani grašak što bi je potaknulo na ispuštanje plinova. Na taj način smanjili bismo otok u području abdomena, što bi rezultiralo vraćanjem ribe u prijašnje stanje odnosno njen povratak normalnim aktivnostima u akvariju.