Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Omrijestile su mi se pajčolanke prije tri dana, jaja sam prebacila u mali akvarij (5 l), skupa s kamenjem i dnom na kojem su bili u velikom akvariju. Jednom sam im mijenjala vodu, stavila unutra sredstvo za proćišćavanje vode. Ne znam koji mi uvjeti trebaju da se mališani izlegu, da im mijenjam vodu svaki dan? Ili da ih dam vama u pet centar?
Hvala, Maja

O: Pajčolanke spolno sazrijevaju u dobi od jedne godine, no na vrhuncu su rasplodne moći tek u dobi od oko tri godine.

U prirodnim uvjetima, sezona mrijesta zlatnih ribica je u travnju i svibnju u toplijim krajevima, dok u hladnijim tijekom lipnja i srpnja.

Razlikovanje po spolu u zlatnih ribica nije moguće, no razlike se mogu uočiti eventualno za vrijeme mrijesta kada su kod mužjaka izražene bijele mrlje na operculumu (škržnom poklopcu).

U sezoni parenja uočava se specifično ponašanje mužjaka koji lovi ženku gotovo kroz dva do tri sata, zaliječući joj se u trbuh. Ako je ženka spremna za oplodnju ispustiti će jajašca koja će se u kontaktu sa najbližom biljkom ili kamenom zalijepiti. Odmah nakon ispuštanja jajašaca mužjak ih oplođuje ispuštanjem mliječi. Ženka u dobroj rasplodnoj kondiciji poliježe od 500-1000 jajašaca.

Da li će se iz jajašaca koje ste primijetili razviti ribe ovisi o mnogo faktora, a najvažniji je onaj kojeg jako teško možemo utvrditi. Naime, sa sigurnošću možemo reći da je najmanje jedna Vaša ribica ženskog spola dok za mužjaka to nije moguće. Ukoliko je mužjak prisutan u akvariju i pod pretpostavkom da je izbacio matičnu mlječ i oplodio ikru, šanse za preživljavanje riba su i dalje vrlo malene.

Jajašca se odvajaju od roditelja (kako ih ne bi pojeli), te se tretiraju nekim od antimikotika (npr. Mycopur Sera). Kvaliteta vode u kojoj se ribice razvijaju trebala bi biti besprijekorna, vrlo bogata kisikom i bez prisustva amonijaka odnosno njegovih raspadnih spojeva (nitriti, nitrati) koji su toksični. Jajašca se odvajaju zajedno sa vodom u kojoj su već bila i na temperaturi prvotnog zajedničkog akvarija. Sloj vode za jajašca ne treba biti veći od 15 cm. U vodi dubljoj od navedene moguć je preveliki pritisak iste koji može oštetiti jajašca ili mladima onemogućiti isplivavanje na površinu vode. Temperaturu u novom akvariju trebalo bi podignuti na oko 21°C. Larve ribica se izvale za oko 3-4 dana. U toj fazi poželjno je zamračiti akvarij tj. postaviti ga tako da nije izložen vanjskom svjetlu. Na kraju prvog dana uočavaju se neka jajašca prozirne bež do žute boje dok su neka bijele boje. Ona prozirna bež do žute boje su oplođena. Ostala su neplodna i vrlo podložna gljivičnoj infekciji te se iz tog razloga moraju ukloniti iz akvarija kako ne bi predstavljala izvor infekcije za ostala jajašca. Ako ste ih preventivno tretirali antimikotikom nema razloga zabrinutosti.

Mlade larve hranite infuzorijem, a u dobi od jednog tjedna bilo bi izvrsno početi ih hraniti artemijom. Hranjenje mladih ponekad je problematično jer su vrlo male veličine. Trebate biti sigurni da ste smjestili dovoljne količine hrane na dostupna mjesta za pronaći ali, opet, ne previše, kako se voda ne bi dodatno prljala. Stalno treba voditi računa da imaju dostupnu hranu a onu nepojedenu za nekoliko sati izvaditi iz akvarija i zamijeniti je novom. Ovim pomažete održavanju optimalne kvalitete vode. Larve vrlo brzo rastu a kada ribice dostignu veličinu od oko 1,5-2 cm možete ih pridružiti ostalim ribicama.

Na žalost, na ovaj način ne primamo životinje u Pet centru, no uvijek možete jedan dio ribica pokloniti putem oglasa i foruma.

Za sve ostale informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.