Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: O čemu ovisi jačina mirisa psa, o pasmini, njezi psa ili nečemu drugom? Da li je zdravo često kupati štene? Kako njegovati kratku i oštru dlaku?
Hvala, Nataša

O: Tjelesni miris u pasa nastaje kao posljedica lučenja lojnih žlijezda na koži, spolnih, te analnih žlijezda. Po cijelom svojem području pas ostavlja mirisne oznake koje su pomješane sa urinom i fecesom. Te tjelesne izlučevine sadrže tvari koje se nazivaju feromoni, a psima daju informacije da li se radi o mužjaku ili ženki, te prenose niz drugih podataka.

Nakon defekacije, pas kontrakcijom analnog mišića istisne iz analnih vrećica dvije kapi pune feromona, koji se sastoje od čak 12 različitih tvari, što fecesu dodatno daje neugodan miris. Feromoni u urinu prenose podatke o spolnom statusu ženke te o autoritetu mužjaka. Miris urina označava i teritorij psa, pa će mužjak vrlo često svojim mirisom urina nastojati prekriti miris prethodnog psa.

Psi u svim tjelesnim izlučevinama i sekretima stvaraju mirise, koji su intezivniji u pubertetu (kada spolni hormoni postaju aktivni) te za vrijeme tjeranja.

Neugodan miris tjela može biti i posljedica raznih organskih i zaraznih bolesti, od kojih su najčešće bolesti bubrega (uremija) i kože (seborea).

Intezitet mirisa može ovisiti i o fiziološkom stanju u kojem se životinja nalazi (graviditet, laktacija tjeranje itd.), stanju dlačnog pokrivača, pasmini, itd. Redovnom njegom intezitet mirisa ćemo umanjiti, ali on u potpunosti neće nestati. Kiruškim zahvatima kao što su kastracija i uklanjanje analnih vrećica intezitet mirisa će se bitno smanjiti, no neka Vam to ne bude jedina indikacija za takav zahvat.

Dlaka i koža pasa zahtjeva posebnu njegu, a osobito pasa sa poludugom i dugom dlakom, te pasa sa problematičnom kožom i dlačnim pokrivačem. Dlaka se čisti sama, ali svakako je dobro došlo kupanje koje ne bi bilo poželjno provoditi više od 3-4 puta na godinu. No, koliko će se često kupati svoga psa, ovisi i o pasmini, odnosno o veličini i boji dlake, te njegovim aktivnostima.

Upravo je iz tih razloga proizvedena posebna linija šampona za pse koji imaju potrebu za češćim kupanjem. To je linija šampona koji se koriste za često pranje, hipoalergijski su, ne isušuju kožu, te vraćaju masnoću koži, a osobito su blagi za štence. Svakako bi preporučila šampone iz linije Biogroom ili Vetoquinol (Dermilen-moguća i dnevna upotreba).

Oštra i kratka dlaka na sreću ne zahtjeva toliko njege i brige kao što bi bio slučaj sa dugom dlakom. Pse sa takvim tipom dlake dovoljno je počešljati 1-2 puta na tjedan, a ako nije potrebno, kupanje ćete provoditi ne više od svaka 2-3 mjeseca.

O izboru četke, šampona te drugih preparata za njegu dlake možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava