Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamorčići slove za dobre plivače pa me interesira  da li ga smijem kupati, tj. dati mu priliku za plivanje? Koja temperatura vode bi trebala biti?
Hvala,
Zlatko

O: Mišljenja o sposobnosti zamorčića za plivanjem su podvojena. Dok neki smatraju kako ova vrsta glodavaca ne podnosi veće dubine vode zbog njihove građe tijela (vrlo kratkih nogu u odnosu na tijelo), dok drugi smatraju kako su oni neizmjerno dobri plivači.

Zamorčići su općenito vrlo čiste životinje bez neugodnih mirisa, ako se kavez redovito održava čistim. No, kupanje ipak pomaže da se održi zdravlje njihove kože i dlake. Kupanje se općenito čini blagim šamponima svaka 3-4 mjeseca, ukoliko zdravstveno stanje kože i dlake ne zahtijeva drukčije (upale kože različite etiologije), a prečesto kupanje neadekvatnim šamponima može dovesti do isušivanje kože i sklonosti ka infekcijama.

Zamorčić se može kupati u kadi ili plastičnoj posudi toplom vodom. Kako je normalna tjelesna temperatura zamorčića 38.5°C odgovara im temperatura vode slična kao i nama (35-40°C) pa okrenutim dlanom ili laktom probajte kvalitetu vode (ili temperaturu izmjerite termometrom) prije negoli stavite zamorčića u vodu.
U prikladnu posudu ili kadu dovoljno je staviti vode dubine 5 cm. Na dno posude možete staviti ručnik ili sl., kako bi se osjećao sigurnijim i manje mu se sklizalo. Tijelo zamorčića možete močiti rukama, spužvom ili sl., zatim nanijeti blagi šampon te dobro isprati rukom ili spužvom. Za ovo je dobro pripremiti još jednu posudu sa čistom vodom sa strane kako ne biste morali zamorčića nepotrebno držati dulje mokrim.

Pazite prilikom pranja glave da šampon ne dođe u kontakt sa sluznicama očiju, nosa, usta i ušiju. Nemojte zamorčića ostavljati bez nadzora i na povišenim površinama, zamolite nekoga da Vam pomogne kod kupanja. Nakon kupanja vodite računa da je zamorčić nekoliko sati na toplom kako se ne bi prehladio.

Neizostavno je spomenuti i slijedeće: svi zamorčići na vole vodu. Ukoliko Vaš zamorčić do sada nije bio u kontaktu sa vodom činite to vrlo polako. Općenito su životinjice koje su osjetljive na stres tako da ga probajte izbjegavati. Ukoliko se Vašem ljubimcu svidi voda, u kadu stavite tople vode oko 10-tak cm dubine, te mu omogućite ovu vrstu kretanja maksimalno 15 minuta nekoliko puta tjedno. Cijelo vrijeme mora biti pod Vašim nadzorom kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Ukoliko se Vašem zamorčiću voda ipak ne sviđa, količinu dnevnog kretanja možete nadoknaditi osiguravanjem većeg prostora po kući ili stanu svakodnevnim puštanjem iz kaveza. Istraživanje po prostoru mu možete omogućiti kada god imate vremena, a koliko će mu kretanja biti dovoljno sam će odlučiti. Što se kupanja tiče, u našim Pet centrima možete nabaviti šampon (puder) za suho pranje (Trixie) ili važne maramice za čišćenje (Karlie ili Amici&Felici).