Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ovnolikog kunića starog dvije godine. Prije mjesec dana imao je buhe, vodili smo ga veterinaru. Kunić se nakon toga promijenio, ne želi više uopće sam izaći iz kaveza, a ni ući u kavez. A kad nije u kavezu, zavuče se negdje i tamo je cijeli dan, nuždu ne želi obavljati u WC-u. Sav je nekako čudan. Prije je bio veseliji, živahan. Jede normalno.
Kristina

O: Kunić je pašljiva životinjica i svaka promjena dovodi do stanja stresa, naročito ako se radi o veterinarskom pregledu.

Percepcija opasne situacije uzokuje otpuštanje neurotransmitera iz žlijezde, koji utječu na nadbubrežnu žlijezdu koja luči adrenalin. Adrenalin uzrokuje ubrzani rad srca i povećanje krvnog tlaka. Krvotok se usmjerava u vitalne mišiće i organe te dalje od onih koji nisu toliko važni u opasnim situacijama. Ubrzava se respiratorni rad, šire se zjenice i raste šećer u krvi. U kritičnim situacijama, hormoni i neurotransmiteri mogu uzrokovati prestanak rada probavnog trakta. Restrikcija dotoka krvi u "nebitne dijelove" uzrokuje njiihovu disfunkcionalnost. Dolazi do poremećaja u probavnom traktu, što može posljedično dovesti do  proljeva.

Kunići se ne mogu uvijek zaštiti od stresa, ali se mogu zaštiti od nekih fizičkih posljedica samog stresa. Prvenstveno je bitna zdrava prehrana bogata vlaknima, a to je sijeno.

Također, vraćanje u poznatu sredinu rezultirat će bržim oporavkom koji će uslijediti u izvjesnom periodu koji može očekivati kroz 2-3 tjedna.

Kuniću je u početku potreban mir i pažnja bliskih osoba. Povoljna situacija je što je prisutan apetit, što će ubrzati i oporavak.

Ukoliko se opće stanje pogorša i ljubinac prestane jesti potrebno je potražiti pomoć veterinara.