Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pekinezerka stara 14 godna progutala je kost koja joj se zaglavila u negdje u visini grudnog koša. Prvi simptomi su bili povraćanje i povremeno jecanje. Isti dan smo se obratili veterinaru koji je rekao da se radi o spondilozi. Kasnije, po odlasku od veterinara, ona počinje povraćati krvavu pjenu. Na Rtg snimkama utvrđeno je da se radi o kosti. Kost stoji tako da male količine hrane mogu proći. Od subote je na infuziji i jela je jako malo. Prilično je iscrpljena. Prije toga bila je u relativno dobrom stanju za psa njenih godina. Veterinar kaže da je jedino riješenje operacija, ali da su šanse da istu preživi male, zbog starosti. Nikako ne bih voljela ne pokušati sve što je u mojoj moći da joj produžim život, te Vas molim za savjet što da radim.

Odluku moram donijeti hitno. Unaprijed Vam se zahvaljujem. Emilija

O: Vaša kujica je u ozbiljnoj dobi i svaki operacijski zahvat koji ukljućuje opću anesteziju nosi određeni rizik. Koliki je taj rizik procjenjuje se kliničkim pregledom općeg stanja životinje i dodatnim kliničkim pretragama (RTG pluća, EKG, hematološke i biokemijske pretrage). Ukoliko ste već razgovarali s Vašim veterinarom, vjerojatno ste upoznati s pripremom psa za operaciju koja je vrlo bitna i jedan od preduvjeta da ne dođe do komplikacija. Prvo treba dogovoriti točan termin operacije, jer pas mora prethodno postiti (12 sati prije zahvata dobija zadnji obrok, voda se daje zadnji put 6 sati prije zahvata). Ovo je bitno kako bi se izbjegla aspiracija povraćene hrane za vrijeme kirurškog zahvata (budući da sredstva za anesteziju mogu izazvati mučninu) i spriječilo moguće gušenje, te se svakako strogo držite uputa pripreme. Operacija može potrajati i duže, ovisno o zatečenom stanju. Oporavak poslije operacije možemo podijeliti u dvije etape:

- prva je odmah po dolasku kujice kući: vrlo je mamurna, ponekad je moguće i povraćanje (žućkasta tekućina), ne jede i ne pije slijedećih 12 - 24 sata; ne treba je tada niti nuditi hranom već pustiti da se na nekom tihom mjestu u stanu naspava i odmori, a kada bude gladna sama će to pokazati na svoj uobičajeni način

- druga etapa odnosi se na zaraštavanje rane; slijedećih 14 dana stvara se novo tkivo koje zatvara operacionu ranu. U ovoj fazi treba paziti da se rana ne zagadi, da je kujica ne otvori grickanjem, jer se 3 - 5 dana poslije operacije, zbog zaraštavanja, intenzivira svrbež. Za spriječavanje grickanja i lizanja rane stavlja se poseban okovratnik. U ovoj drugoj etapi ponovno treba posjetiti veterinara koji će provjeriti ranu i izvaditi konce.

U slučaju Vaše kujice radi se zaista o ozbiljnom stanju te sam mišljenja kako bez operativnog zahvata nije moguće održavanje normalnih životnih funkcija. Napravite kompletne pretrage zdravstvenog stanja kujice te će se prema nalazu poduzeti odgovarajuća preoperativna priprema kako bi sam zahvat prošao bez neželjenih posljedica.

OZNAKE: