Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas, njemački ovčar (9) ima kardiomiopatiju. To smo ustanovili u 12 mjesecu 2007. Zanima me može li mu se ikako pomoći (pije moduretic, vetmedin, olivin i fursemid)? Hvala,
Sara

O: Kardiomiopatija je termin koji se odnosi na bolesti srčanog mišića (miokarda) bez malformacija srca ili zalistaka. Postoji genetska predispozicija prema dilatiranoj kardiomiopatiji u velikih i gigantskih pasmina pasa, no kardiomiopatija se također može razviti i uslijed djelovanja toksina ili infekcija.

Postoje tri tipa kardiomiopatije:

Dilatirana kardiomiopatija - najčešći tip u pasa. Nastaje proširenje komora i klijetki srca sa blagim povećanjem (hipertrofijom) mase srčanog mišića i gubitka normalne sposobnosti kontrakcije klijetki.
Hipertrofična kardiomiopatija - u ovom obliku kardiomiopatije postoji ogromno povećanje mase srčanog mišića u klijetkama s posljedičnim smanjenjem veličine komora. Tek je nekoliko slučajeva zabilježeno u pasa.
Restriktivna kardiomiopatija - nije zabilježena u pasa.

Kod ove patološke promjene srce radi jače kako bi nadoknadilo gubitak kontraktibilnosti, a to s vremenom dovodi do kongestivnog zatajenja srca. Abnormalnosti u stanicama mišića srca dovode do nepravilnog srčanog ritma, što može dovesti i do naglog uginuća. Primarna abnormalnost koja se javlja kod dilatirane kardiomiopatije je neuparena funkcija klijetki zbog smanjene snage srčanog mišića. Kada je mišić oslabljen, može se povećati tlak koji neizbježno dovodi do lijevo ili desnostranog zatajenja srca. Smanjeni pritisak iz srca može rezultirati simptomima poput slabosti, inaktivnosti, padanja u nesvjesticu i šoka. Insuficijencija srčanih zalistaka, abnormalni srčani ritam ili aritmije i rezultat tjelesnog kompezatornog odgovora na oslabljeni srčani mišić mogu doprinijeti problemu vidljivim kod dilatirane kardiomiopatije.

Kod dilatirane kardiomiopatije oboljeli psi mogu pokazivati simptome povezane s abnormalnostima srčanog ritma (naročito fibrilacija atrija) i generaliziranog zatajenja srca. Znakovi uključuju slabost, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, depresiju, povremene kolapse, otežano disanje, kašalj (naročito pri odmaranju) i povećani abdomen (uslijed ascitesa). Oboljeli psi obično su starije dobi, iako se kardiomiopatije mogu javiti i u vrlo ranoj dobi, od tek nekoliko mjeseci.

Abnormalnosti rada srca mogu se vidjeti EKG-om prije bilo kojeg kliničkog znaka. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamnestičkih podataka, općeg kliničkog pregleda, kompletne krvne slike i biokemije krvi, RTG- prsnog koša, EKG-om.

Liječenje kardiomiopatije čini se medikamentozno, s ciljem poboljšanja funkcija srca, smanjenja srčane preopterećenosti i kontroliranja aritmija ako su prisutne. Prognoza ovisi o težini stanja, stupnju progresije i odgovora na poduzetu terapiju. Zatajenje srca drži se pod nadzorom diureticima, ACE inhibitorima, digoksinom. Diureticima se smanjuje količina zadržane tekućine, čime se olakšava pumpanje srca, digoksin pomaže mišiću srca da se energičnije kontrahira a ACE inhibitori smanjuju otpor u perifernim krvnim žilama dozvoljavajući lakši protok krvi. Osim navedenog, za neke pse su od velike pomoći i dodaci prehrani poput taurina ili L-karnitina.
 
Dilatirana kardiomiopatija nije izlječiva bolest, a spontano izliječenje malo je vjerojatno. Primarni cilj liječenja je umanjenje kliničkih znakova zatajenja srca i očuvanje života. Psi se individualno liječe s obzirom na opsežnost promjena i kliničkih znakova.
Ovisno o lijekovima, bitno je napomenuti kako je potrebno raditi redovite (jednom mjesečno ili po dogovoru sa Vašim veterinarom) kontrole o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave, poput povraćanja, gubitka apetita, proljeva ili potištenosti, treba odmah javiti svojem veterinaru.

Spomenula bih kako je osobito bitno posvetiti pažnju i na prehranu, te omogućiti umjerene aktivnosti Vašeg ljubimca.

Postoje posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja: Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku. Radi se o kompletnim hranama koje u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe na hranjivim tvarima i energiji, no s obzirom na sniženu količinu natrija pomažu kontroli kliničkih znakova povezanih s retencijom natrija i tekućina, a dodatkom taurina i L-karnitina pomažu normalnom radu funkcije srčanog mišića.

OZNAKE: