Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kanarinca godinu i pol dana. Početkom ljeta počela sam ga iznositi na balkon, gdje je dolazio u doticaj s golubovima. Perje mu je počelo opadati i odjednom je prestao pjevati. Mislila sam da je u fazi mitarenja, međutim perje mu još uvijek opada, primjetila sam da se češe i napuhuje. Od prodavača sam dobila informaciju da ima tekut te mi je preporučio sprej "Every spray". Prvo sam oprala i posprejala krletku, a zatim kanarinca. Nakon nanošenja spreja kanarinac je izgledao vrlo loše, nije se micao, izgledao je kao da je u stanju nesvjesti. Sada su prošla tri dana od sprejanja, ali on se još uvijek češe i strah me ponovnog sprejanja.

Molim vas da li mi možete preporučiti neko drugo insekticidno sredstvo koje ne djeluje tako jako na kanarince i na koji se način tekut može najučinkovitije iskorijeniti. Hvala! Marijana

O: Grinje su paraziti koji spadaju u skupinu Acarida. Najčešći su problem u uzgoju ptica obzirom da se lako šire i teško ih je iskorijeniti. Grinja Sternostoma tracheacolum parazitira u trahei (dušniku) ptica. Javlja se u mnogih vrsta, a kanarinci se navode kao naročito primljivi. Uzročnik se prenosi direktnim kontaktom ili indirektno opremom i hranom. Između infestacije i pojave prvih kliničkih znakova može proći više tjedana ili mjeseci. Kliničkom slikom dominiraju znaci otežanog disanja. Kao komplikacije se javljaju upala trahee ili pluća.

Terapija se provodi 2%-tnom otopinom "Neguvon"-a ili 0,02%-tnom otopinom "Ivomec"-a, koje se apliciraju kao Spot-on (kapanje na kožu između lopatica). Otopine se pripravljaju razrjeđene propylenglycolom. Terapiju provedite uz dodatnu konzultaciju s Vašim veterinarom. Tretman "Neguvon"-om treba provesti tri puta, 1.,5. i 9. dan. Tretman "Ivomec"-om treba provesti dvokratno, u razmaku od dva tjedna.

Grinja (tekut) Dermanyssus gallinae sivocrvene do tamnosmeđe boje i siše krv. Ličinke i odrasli oblici tekuti napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemirenene, češu se, na koži se može vidjeti mnoštvo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu.

Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama. Ptice bi trebali iznijeti, nastambe temeljito oprati i tretirati ih npr. otopinom "Neguvon"-a. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama.

Grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin (Bogena birdspray "Beaphar").

Preporučam Vam da prehranu ptica obogatite vitaminsko-mineralnim dodatkom koji sadrži za ptice esencijalne aminokiseline. U ponudi Pet centra je široka paleta ovih proizvoda, u obliku kapi ili praha koji se dodaju u vodu i hranu.

OZNAKE: