Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam maletezera starog 5 godina i primjetila sam da mu se stvorio kamenac na očnjacima i stražnjim zubima. Hranim ga superpremium hranom, povremeno i oral programom. Kako bi uklanjanje kamenca djelovalo na njega i na koji način se to radi? Hvala, Darija

O: Vlasnici pasa i mačaka pomogli bi svojim ljubimcima da što dulje zadrže zdravu usnu šupljinu i zube tako da je osobno pregledaju jednom mjesečno i time naviknu svoje ljubimce od malih nogu na takav "mali kućni pregled", a i pripreme za eventualne veće zahvate kod veterinara pri skidanju zubnih naslaga i kamenca.

Tada bi i veterinari mogli obaviti manje zahvate u usnoj šupljini bez korištenja sedacije i anesetezije (psi i mace ne podnose svi jednako dobro sredstva za anesteziju) koji se koriste u 90% ovakvih zahvata. Mali kućni pregled sastoji se prvo od pregleda glave i njuške izvana, s lijeve i desne strane, posebno postoji li bilo kakva oteklina (opipati da li je eventualna oteklina topla, hladna, tvrda ili tijestasta), jesu li podvilične žljezde jednake veličine ili bolne na dodir (nemirna životinja, žmirkanje oka na strani moguće upale zubnog mesa i dr.). Zatim podignuti usnice (prvo gornju a onda donju) i pogledati ima li crvenijih područja (upala) zubnog mesa ili se uočava oštećeni i slomljeni zub. Zadnji korak pregleda je da obratite pozornost na zadah iz usta vašeg ljubimca, ako je neugodan i intezivan (vjerojatna upala desni) - preporučujem posjet veterinaru!

Kod manjih pasmina pasa, kao Vaš, najčešće se javljaju bolesti periodonta (tkivo koje okružuje i veže zub za šupljinu u kosti vilice). Upala je prouzrokovana velikim nagomilavanjem raznih bakterija na granici između desni i zuba i stvara se plak, žuto smeđe naslage koje ste i Vi uočili na očnjacima i predkutnjacima. Jačina stvaranja plaka ovisi i o otpornosti psa, pasmini, nasljednom faktoru, starosti i ishrani. Bakterije su uvijek prisutne u ustima, ali se u ovakvim slučajevima njihova brojnost poveća do 20 puta i svojim širenjem uništavaju zdravo tkivo desni, razvija se gingivitis, oštećuje se i zubna caklina, javljaju se i moguća krvarenja, talože se kalcijeve soli na plak koji prelazi u tzv. tartar. Ukoliko se na vrijeme na reagira, dolazi do povlaćenja zubnog mesa s krajnjom posljedicom ispadanja zubi.

Zbog svega navedenog, što prije se obratite svom veterinaru koji će detaljno i kompletno pregledati usnu šupljinu i svaki zub posebno, postaviti dijagnozu i provesti adekvatnu terapiju. Pošto ni psi ni mace nisu oduševljeni pregledom zubiju, nužna je sedacija i anestezija. Oni su tada mirniji i prag boli je znatno snižen, a veterinar može detaljno očistiti naslage i kamenac tehnikom kojom smatra prikladnom za svaki pojedini slučaj (instrumentima i ulatrasoničnim skidačima ). Dobrim pregledom, RTG slikom čeljusti i zubi i dnevnim čišćenjem zubiju, naši psi imat će zdrave zube i zadržati smješak.

OZNAKE: