Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana uginuo nam je pas, njemački ovčar star 2 godine, i to jako iznenada. Pas je normalno funkcionirao toga dana, kao i sve do tada, jedino dan prije nije htio pojesti svoj obrok. Misleći da je možda otrovao želudac, veterinarka mi je rekla da mu maknem hranu i da mu ne dam jesti ako on neće. Drugi dan mu nisam ništa dala, igrali smo se ujutro najnormalnije. Negdje oko 13h izasla sam vidjeti ga. Na prvi pogled vidjela sam da nešto nije u redu. Hodao je mirno uz mene, spuštenog repa, nezainteresiran za bilo kakvu igru (inaće je bio jako živahan). Cijeli dan je proveo tako, povremeno povraćajući. Drugo jutro u boxu nasla sam ga uginulog!

Lijeva strana mu je bila napuhnuta. U tom šoku odmah sam nazvala veterinarku koja mi je rekla da ga ne moramo niti davati na obdukciju jer kada je pas napuhnut znači da mu se želudac "okrenuo" i da je to jako često kod njemačkih ovčara. Međutim, ja sam ga ipak dala na obdukciju. U nalazima obdukcije pisalo je da je u psu nađen mišomor (otrov). Međutim, kada smo došli kod veterinarke na pregled drugog njemačkog ovčara kojeg imamo, rekla mi je da joj to nikako nije jasno, da pas koji je otrovan mišomorom, pogotovo veliki pas, može preživjeti i to na način da otrov u njemu djeluje 10-tak dana i da smo mi svakako mogli vidjeti nuspojave (mirnije raspoloženje, češće spavanje, nezainteresiranost), međutim s njim je sve bilo normalno do tog kobnog popodneva. Možete li mi kako pomoći i reči što Vi mislite što se dogodilo sa psom, budući da imamo i drugog njemačkog ovčara koji će uskoro imati 2 godine da znamo za u buduće?!
Lijep pozdrav,  Maja

O: Poštovana, kako ste zatražili obdukciju nad Vašim psom, nalazom se utvrdio uzrok uginuća. Kako se u pravilu nalazom post mortem jedino može pouzdano i točno utvrditi što se u stvari dogodilo (što je uzrok uginuća), zaista ne bih mogla sumnjati u dijagnozu.

Kako je iznenadno uginuće vrlo rijetko u pasa, mogu Vam spomenuti neke od uzroka: hipoadrenokorticizam, subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, krvarenje (može se pojaviti bez vidljivog razloga, no vrlo često nastaje nakon induciranja hemangiosarkoma, no češće se ovaj oblik javlja u pasa starijih od 6 godina), toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi). Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tijekom nekoliko sati ili kraće. Zatim, uginuće u nekoliko dana (2 - 5 dana) može uslijediti uslijed akutnih bolesti zarazne ili nezarazne prirode, otrovanja i sl.

Naravno, jedino se u takvim slučajevima obdukcijom može isključiti neki od tih problema kao i dokazati pravi uzrok uginuća. No, većina bolesti koje rezultiraju naglim uginućem nisu zarazne ili zaista rijetko od njih oboli još koji pas u kućanstvu.

Dilatacija i torzija (proširenje i okretanje) želuca je oboljenje koje se javlja samo kod pasa, i to kod velikih pasmina pasa sa dubokim grudnim košem kao što su nemački ovčari, bokseri, njemačke doge, dobermani, veliki šnauceri... Oboljenje se obično javlja kod pasa starosti između dvije i deset godina. Pravi uzrok ovoga oboljenja nije poznat, mada postoje mišljenja o genetskoj predispoziciji pasa na ovo oboljenje, sumnja se i na probleme u anatomskoj građi i položaju organa u ovom dijelu tijela, kao i na probleme u pokretljivosti želuca oboljelih pasa. Fizička aktivnost i način ishrane psa mogu biti predisponirajući faktori za pojavu ove bolesti, ali oni se ne smatraju uzrokom. Kada se torzija želuca pojavi, pas vrlo brzo ulazi u stanje šoka, jer želudac, zbog svog promijenjenog položaja, vrši pritisak na krvne žile od životne važnosti. Vrlo je bitno da pripazite na prehranu Vašeg psa. Nemojte mu davati hranu koja napuhuje, zatim, veliku količinu hrane odjednom, te smanjite aktivnosti odmah nakon obroka.

Što se tiče otrovanja rodenticidima, najopasnije je ono kumarinskim derivatima, a moguća su i trovanja derivatom tioureje i cinkovim fosfidom. Do trovanja dolazi nakon što životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom. Najčešće je to u slučajevima kada, zbog neopreznog postavljanja mamaca s tim otrovom za štakore ili miševe, pas na njega naiđe i pojede komadić hrane s otrovom ne prepoznajući opasnost. Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na sprečavanju djelovanja K vitamina u procesu zgrušavanja krvi. Također, oštećuju stijenku kapilara što se očituje krvarenjima na različitim mjestima.

Za manifestaciju bolesti potrebno je nekoliko dana, jer je otrov kumulativan. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te uginuće zbog hemodinamskog kolapsa. Smatra se kako psi pokazuju različitu osjetljivost, a otruju se već nakon jednokratne doze od 20 mg/kg. Trovanje se manifestira slabošću životinje, bljedilom vidljivih sluznica, krvarenjima po tijelu u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima, u okolici zglobova, te po vidljivim sluznicama. Krvarenja su moguća i subkutano, u mišiću, ispod poplućnice i potrbušice, u plućima, u mozgu, tj. u svakom tkivu.

OZNAKE: