Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moji psi nemaju simptome koje opisujete (suhi kašalj, iscjedak iz nosa). Jedino kod koćenja kuja dolazi do smrtnosti štenadi, naročito ako je hladno, dok na višoj temperaturi uspjevam spasiti veći broj štenadi. Je li moguće vakcinirati kuju i mužjaka vakcinom protiv herpesa i na koji način; da li je vakcinacija trajna ili se mora primenjivati prilikom svakog parenja? Da li je uopće moguće trajno izlječiti psa od herpesa? Izuzetno mi je bitno da li mogu izlječiti mužjaka jer sam nabavio dvije mlade kuje. Da li trebam dezinficirati boksove i sa kojim sredstvom? Gdje se može nabaviti vakcina protiv herpesa i koliko košta?
Puno pozdrava i unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, Milorad

O: Trenutno, na žalost, ne postoji specifična terapija protiv ove bolesti već je ona usmjerena prema potpornoj terapiji. 

Naime, stariji štenci se mogu na silu hraniti i tretirati preparatima protiv proljeva, dok je postotak preživljavanja štenaca mlađih od tri tjedna poprilično nizak. Ozbiljno inficirani štenci ugibaju poprilično brzo, dok bi se ostali trebali držati na toplom (oko 38°C). Naime, dokazano je da virus jaču patogenost pokazuje pri temperaturi od 37,2°C (što je i prosječna temparatura štenaca do tri tjedna). Nakon trećeg tjedna života, tjelesna temperatura štenaca se postupno podiže i doseže oko 38,5°C (prosječna normalna temperatura psa). Takva temperatura umanjuje patogenost uzročnika, što se i može utvrditi smanjenom stopom smrtnosti starijih štenaca.

U budućnosti, smatra se da će cjepivo protiv ove bolesti prevenirati pojavu iste.

U prevenciji ove bolesti, potrebno bi bilo povećati vanjsku temperaturu prostora, u kojem se nalaze štenci.

Kako trenutno ne postoji prikladna preventivna terapija za kuju i štence, kuju bi se trebalo smatrati prenosiocem, a štence inficirane te ih na gore naveden načine sačuvati od pojave težeg oblika bolesti.

Uzročnik se nalazi u reproduktivnim i respiratornim prohodima odraslih mužjaka i ženki te se može prenijeti i spolnim kontaktom.

Štenci se mogu inficirati na različite načine: preko placente (još dok su u maternici), preko vaginalnog sekreta (tijekom poroda), inhalacijom, uzimanjem inficirana sadržaja.

Kako je borba protiv ovog uzročnika poprilično teška i kompleksna, savjetujem Vam da osim gore navedenih preventivnih mjera provodite i česte i temeljite dezinfekcije i na takva način smanjite mogućnost kontakta uzročnika i primljivog organizma.

O preparatima i načinu doziranja istih savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru ili veterinarima Pet centra u Zagrebu ili Beogradu.

OZNAKE: