Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam gravidnu kujicu labrador retrivera, treba se ošteniti za 10-ak dana. Obzirom da je u prijašnjem leglu imala par mrtvo oštenjenih, te je još nekoliko štenaca uginulo u prvih par dana po porodu, veterinar mi je preporučio ENROXIL tablete, 2 na dan (oko 35 kg), tri dana prije i tri dana poslije okota. Čitajući kontraindikacije ustanovila sam da se Enroxil ne smije davati gravidnim kujama, pa Vas stoga molim za Vaše mišljenje i savjet. Ljiljana

O: Enroxil odnosno enrofloksacin je derivat kinolon-karbonske kiseline, kemoterapeutik iz skupine fluorokinolona.

U iznimno malim koncentracijama djeluje baktericidno protiv mnogih vrsta gram - pozitivnih i gram - negativnih bakterija, a djeluje i mikoplazmocidno. U jezgrama osjetljivih mikroorganizama enrofloksacin koči sintezu DNK. Izvrsno djeluje protiv mikroorganizama otpornih na tetracikline, aminoglikozide, sulfonamid. Nakon peroralne primjene brzo se resorbira i opsežno raspodjeljuje u tkiva. Enrofloksacin je indicirano koristiti kod primarnih i sekundarnih infekcija probavnih, dišnih i mokraćno-spolnih organa. Kako se ne bi poništio antimikrobni učinak ne smije se davati s tetraciklinima, makrolidni antibioticima i kloramfenikolom.
Ono što je izrazito bitno naglasiti kod enrofloksacina su KONTRAINDIKACIJE tj. kada se lijek ne daje, a ne daje se psima do dobi od 12 mjeseci, to jest životinjama koje rastu, osobito velikim pasminama (doge, bernardinci, mastifi... ), jer može kao posljedica nastati oštećenje zglobnih hrskavica, naročito nosećih kostiju.
Ne smije se također davati gravidnim kujama te kujama u laktaciji (izlučuje se mlijekom).
Ne smije se davati psima koji iskazuju poremećaje središnjeg živčanog sustava.
Davanje enrofloksacina u trudnoći se dozvoljava jedino ako je korist za kuju veća od opasnosti za štence odnosno za plod.
Tijekom dojenja, ukoliko se mora davati enrofloksacin, potrebno je prekinuti  dojiti štence i u tom periodu ih dohranjivati zamjenskim mlijekom za štence.
Moram priznati da mi nije jasan odabir i preporuka za enrofloksacin.
Kod okota je uvijek moguće uginuće štenaca za vrijeme štenjenja, neposredno nakon i kroz pet dana kad su gubici najveći.
Ponekad i uski porođajni kanal ili veliki štenci znaju biti uzrok većem "mučenju" šteneta prilikom poroda i razlog uginuću.
Savjetovao bih Vam da pratite trudnoću i kad porod započne da ga obavite u veterinarskoj ambulanti gdje će kolege ocjeniti teče li porod uredno ili ne i u tom slučaju pravovremeno pomoći kuji, a po potrebi obaviti carski rez i na taj način donijeti štence na svijet.
Naravno ponekad uz svu brigu i stručnu pomoć dogode se neželjene stvari. No nadam se da će ovog puta sve proći u najboljem redu.

OZNAKE: