Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam akvarij od 50 litara smješten kraj vratiju. Ljepota mojeg akvarija je u tome što svaka 4 dana ugine jedna ribica. U akvariju držim gupije, platije, neonke, tetre, molije i onog koji se ljepi za staklo. Temperatura vode je 26°C, filter radi cijeli dan i nemam nikakvo svjetlo. Također, na akvariju nemam poklopac. Od stvari osim riba imam pijesak, dvorac, nekoliko biljaka koje stalno ispadaju tla i jednu školjku (veliku). PS: Ribe koje uginu uglavnom nemaju rep, a ponekad im i fali nešto više. Molim pomoć što prije. Hvala unaprijed.

O: Niste naveli koliko ukupno ribica imate u svom akvariju.

Na svaki 1 cm ribice trebali biste osigurati 1-2 litre vode. Svakako provjerite da li broj ribica odgovara litraži Vašega akvarija. Osim toga, vrlo je važan i omjer među ribicama, pa se preporuča da među gupyima i platijima bude jedan mužjak na tri ženke. Neonke i moliji su jatne ribe, pa ih mora biti najmanje pet u jatu. Prenapučenost akvarija, nepovoljan kemijski sastav vode (pH, tvrdoća, nitriti, nitrati itd), unos novih ribica u akvarij itd., najčešći su uzroci koji ribice čine podložnijima stresu, a time padu imunološkog statusa i pojavi bolesti.

Ribicama osim grijača (toplovodne ribice) i filtracije, potrebno je i osvijetljenje. Svakako preporučam lampe potpunog UV spektra, koji je bitan za sintezu vitamina D3 u organizmu, kako u drugih životinja tako i u ribica, te za druge procese u organizmu. Osvjetljenje je potrebno 8-12 sati dnevno. Možete se dodatno savjetovati s našim akvaristima o poklopcima za akvarij koji već imaju ugrađene lampe. Na taj način ćete spriječiti i kondenziranje akvarija.

Za biljke je također potrebno specijalno osvijetljenje, kako bi mogle pomoću fotosinteze proizvoditi kisik. Za rast biljaka potrebna su specijalna gnojiva i substrati, koje također možete nabaviti u našim trgovinama, kao i testove za ispitivanje kemijskog sastava vode.

Nedostatak peraja, repova, njihovo gnjiljenje itd, najčešće uzrokuju bakterije. Bakterijske infekcije mogu se lokalizirati na određene dijelove tijela (peraje, repovi, škrge itd)., a mogu se i generalizirati po čitavom tijelu pa čak i unutar organizma. Sama infekcija primarno može nastati na spomenutim dijelovima tijela, a može biti i posljedica širenja infekcije, odnosno septikemije. Bolest se vrlo brzo širi i zahvaća cijeli akvarij. Često se dodatno komplicira i gljivičnim oboljenjima.

Najteže se uočavaju unutrašnje infekcije, pa se s liječenjem započinje prekasno i često ne daje rezultata.

Akvarij treba tretirati preparatima koji djeluju na bakterijske infekcije uz kombinaciju s vitaminskim pripravcima, kako bi se ojačao imunološki sustav u ribica. Preporučujem preparat FMC (Dajana Pet), Baktopur (Sera) u tabletama ili Furanol (JBL). Prije tretiranja svakako treba ukloniti ugljen ako ga posjedujete u filteru. Za vrijeme liječenja temperatura vode se može povisiti, i to postepeno, 1-2 stupnja dnevno i do 32°C. Na isti način se temperatura postepeno i snizuje nakon provedene terapije. Svakako se držite uputa koje propisuje proizvođač lijeka.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim akvaristima.