Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja kujica, stara skoro 4 godine, povraća, ima proljev, ne može stati na zadnje noge, vidljivo je oslabila i na kraju je dobila ranice po nogama. Rane izgledaju kao mali krvavi balončići, koji puknu na dodir. Nekolicina ih je i na mjestu gdje su bile ostanu rane, kao da nema kože, i gnoje se. Nedavno se, prije kojih mjesec i pol, dva oštenila i svi su mladi umrli zbog prevelike doze dripa koji uopće nije trebala dobiti, ali izliječila se kod veterinara. I sada opet povraća i ne može stajati na zadnjim nogama, baš kao i poslije poroda.  Da li to ima veze, i ako nema ili da se to nije dogodilo, što ovi simptomi znače? Hvala vam puno unaprijed, puno mi znači vaša pomoć. Dino

O: Učestalo povraćanje životinju iscrpljuje i isušuje pa je bitno ustanoviti uzrok i ukloniti ga na prikladan način.

Refleks povraćanja, kojim se sadržaj želuca ispražnjuje na usta ili na nos, izazivaju u prvom redu bolesti probavnog sustava: upala ždrijela i strano tijelo u njemu, opstrukcija jednjaka, katar i upala želuca i crijeva, tvari koje nadražuju želučanu sluznicu, poremećaji u prohodnosti želuca i crijeva, zatim neke jetrene bolesti, upala potrbušnice itd.

U mesojeda povraćanje može biti centralnog (moždanog) porijekla, kod bolesti mozga i moždanih ovojnica, neka otrovanja i autointoksikacije (uremija, kolemija).

Podražaj na povraćanje smanjujemo već mirovanjem, postom i sredstvima protiv povraćanja koja dijeluju periferno ili centralno (antihistamintici, hipnotici, sedativi). Kod dugotrajnijeg povraćanja, treba pravodobno suzbijati dehidraciju, aplicirati izotonočnu otopinu natrij klorida ili davati na usta uravnoteženu otopinu elektrolita.

Vaša kujica ima proljev i povraća, što ubrzava dehidraciju (gubitak vode i soli iz organizma), povraćanjem gubi vodu i ione H i Cl, a proljevom gubi vodu i K i bikarbonate.

Sama dehidracija je opasna te dovodi i do uginuća pa što hitnije potražite pomoć veterinara, ukoliko to već niste u međuvremenu učinili.

Važna je i informacija o tome kojom hranom hranite kuju inače i sad u tom stanju i da li ona uopće jede, pije, da li ima temperaturu, kakve boje je proljev...

Uzrok stanja može biti višestruk, od  bolesti jetre, bubrega, bolesti virusne ili bakterijske etiologije pa do alergije, kao što je nesnošljivost na hranu.

O ekcemima sam detaljnije pisala ovdje.

Potreban je kompletan klinički pregled Vaše ljubimice i labaratorijska obrada krvi i urina, ultazvuk ili rengen abdomena te dijetna prehrana "Intestinal" (npr. Royal Canin ili Eukanuba ) ili "i/d" (Hill's) - visoko probavljiva, neiritirajuća hrana, koja sadrži topiva vlakna (fibrim), formulirana da pomogne spriječiti proljev i povraćanje.

OZNAKE: