Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malu vodenu kornjaču već otprilike 3 mjeseca. Sve u svemu, donedavno je bila baš vesela i jela je što je stigla, a sada već tjedan dana uopće ne jede ništa :(. Popela se na na kamen, znači uglavnom je na suhom, mirna, ne vidim da ima problema s očima, ne stoji na propuhu i tako... Što da radim? Unaprijed hvala!
Milena

 O: Vlasnici kako ostalih kućnih ljubimaca, tako i kornjača često se susreću s različitim zdrastvenim problemima. Bolesti koje se javljaju kod kornjača različite su etiologije, a često su povezane s načinom i uvjetima držanja u zatočeništvu.

Svakako obratite pozornost jeste li svojoj ljubimici pružili adekvatne uvjete držanja, koji bi trebali biti barem približni, a svakako što je moguće sličniji, onima u prirodi. Terarij treba biti dovoljno velik kako bi se kornjača nesmetano kretala u njemu. Najidealniji su stakleni, koji imaju filtraciju, kako bi voda što dulje ostala čista, jer je poznato da su kornjače poprilični onečišćivači vode. U terariju im treba omogućiti i kopneni dio kako bi se kornjače mogle sunčati.

Preporučljivo je koristiti sredstva za dekloriranje vode, jer klor može dodatno iritirati kožu i sluznicu očiju. Takva sredstva obično sadrže i kalcij, koji je neophodan za kornjače, a njegov manjak uzrokuje probleme s oklopom. Temperatura vode mora iznositi oko 25-26°C, što se postiže pomoću specijalnih grijača za terarije. Ako je temperatura niža od navedenih vrijednosti, često kornjače prestanu jesti, što može dovesti i do smrti. Toplina također stimulira i imonološki sustav. Da bi se omogućila nesmetana sinteza vitamina D, u terarij mora biti smješteno osvjetljenje s prikladnim UV spektrom. Vitamin D sudjeluje u metabolizmu i transportu kalcija, a njihov manjak izaziva ozbiljne zdrastvene probleme s oklopom. Uz mekšanje oklopa često se pojavljuju problemi s očima, prestanak uzimanja hrane, te loše opće stanje životinje.

Ako opisani uvjeti nisu prisutni u Vašem terariju, vjerojatno su uzrok koji je pridonio stanju Vaše kornjače, koje ste naveli. Ako je tako, svakako prvo preporučujem da joj omogučite uvjete koji nedostaju, kako bi se što prije oporavila i kako biste izbjegli daljnje moguće zdravstvene probleme.

Obratite pozornost i na prehranu. Prehrana mora biti raznovrsna i osim kupovne hrane u obliku račića i briketića, mora sadržavati pileće i goveđe meso, goveđa jetrica i srca, ribu (slatkovodnu), a s vremena na vrijeme možete ponuditi voće i povrće.

Vitaminski dodaci prehrani u obliku kapi i sl. vrlo su važni, a obavezno pripazite na doziranje s obzirom na veličinu kornjače. Svakako joj ponudite i "pločice" s kalcijem, koje sadrže i vitamine B skupine ili sipinu kost.

Savjetujem Vam da potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, koji će kliničkim pregledom, a po potrebi i drugim dijagnostičkim zahvatima, ocijeniti u kakvom je stanju Vaša kornjača, te odrediti eventualnu injekcionu terapiju.