Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo zlatnog retrivera starog godinu i pol. Ne moram ni reći kako je pametan i umiljat. Otac ga je dresirao i njega najviše sluša, ali sluša i nas ostale. Međutim, unazad dva mjeseca počeo se čudno ponašati. Prvo je ugrizao mamu bez nekog opravdanog razloga (krenula je rukama prema njemu da mu izvadi neki komadić drveta što mu se zaglavio među zubima). Mjesec dana nakon toga smo malo viknuli na njega, a on se zaletio do djeda, koji ga je htio podragati i ugrizao ga za prste. Neki dan je skoro ugrizao i oca koji se također sagnuo prema njemu da ga podraga. Ne možemo povezati ta tri slučaja, osim da se išlo rukama prema njegovoj glavi, vratu.

Nakon takve iznenadne agresije, on se ponaša kao da se ništa nije dogodilo i dalje maše repom, skače i spreman je na igru! Čitala sam ranije jedan članak o "sindromu bijesa" i u potpunosti tu pronalazim takve znakove, ali kako sad razaznati da li je to neki njegov "hir", nasljedna bolest ili oboljenje na mozgu? Kako se to može utvrditi? Da li je to trenutno ili trajno stanje? Drugi problem se tiče režanja. Uglavnom reži na strance, ali i na članove obitelji koje ne vidi neko vrijeme. To se isto pojavilo zadnjih par mjeseci pa ne znam da li se može povezati s prethodnim problemom ili je jednostavno stvar u ljubomori i strahu? Ponavljam, da je on inače jako vesel i zaigran, normalno jede, slobodno se kreće po dvorištu. No, ipak ga u zadnje vrijeme svi mazimo s oprezom jer nikad se ne zna kad bi mogao agresivno reagirat!! Hvala, Silvia

O: Jedna od najpopularnijih pasmina pasa je zasigurno zlatni retriver. Ova pasmina danas je poznata prije svega po svom uravnoteženom karakteru, dobrom podnošenju stranih ljudi, a naročito djece. Sve retrivere odlikuje urođeno svojstvo izražene fiksiranosti na ljude, tako da se uz pravilan trening može odgojiti do tako dobre poslušnosti koju mnoge druge pasmine gotovo da ne mogu doseći. Lakoća kojom ga se može voditi povezana s velikom inteligencijom i sposobnošću prilagođavanja doveli su do toga da je zlatni retriver, uz svoju prvobitnu namjenu za lov, danas natprosječno često postao vodič slijepih i invalidnih osoba, tragač za drogom i eksplozivima i kao, ipak najviše, obiteljski pas.

Psi su životinje koje se u zajednici životinja i ljudi ponašaju prema pravilima "čopora". To podrazumijeva dominantniji, odnosno podređeniji položaj svake od jedinki i to na način da stečene pozicije nisu trajne. Tako se vitalnije, samosvjesnije i snažnije jedinke nameću skupini kao vođe. Vođa može biti mužjak ili ženka, a psi koji žive u grupi s ljudima vrlo često to mjesto, bez izrazitog nametanja, prepuštaju odrasloj muškoj osobi. Ostali članovi zajednice "dobivaju poziciju" koju su "izborili".

U literaturi je opisano nekoliko oblika agresije, od kojih svaka ima specifičan uzrok. To su:
- dominantna, koja može biti usmjerena na ljude ili druge pse
- teritorijalna, koja je povezana s obranom određenog područja
- protektivna, usmjerena na ljude i životinje koje pas procjenjuje kao prijetnju vlastitoj grupi
- posesivna, pas brani hranu, igračke ili sl.
- predatorska, predstavlja lov
- uzrokovana boli
- naučena, psi izvršavaju naredbu
- uzrokovana strahom, kao obrambena reakcija na stvarne ili ponekad krivo procjenjene opasne situacije
- uvjetovana spolom, manifestira se kao borba mužjaka.

Najčešće je u pasa prisutna takozvana dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse, pa čak i na ljude. Agresija se javlja češće među psima podjednake dobi, spola i veličine, što ne mora uvijek biti pravilo. Dominantna agresija najčešći je razlog zašto psi reže na svoje vlasnike ili ih ugrizu. Iako se čini da nastupa naglo, to je proces koji svakako traje određeno vrijeme, a pas svaki put procjenjujući svoj položaj nastoji zadržati stečenu poziciju i prijetnju čak pretvoriti u napad. Sve dok mu je to dopušteno, psu se daje do znanja da je odabrao dobru metodu koja djeluje. Svom se psu morate postaviti kao vođa čopora, tako da prema Vama ima poštovanja, jer su psi životinje koje žive u zajednici i ponašaju se prema pravilima čopora.

Spomenuli ste i "sindrom bijesa" za koji mnogi sumnjaju da li taj sindrom uistinu postoji ili je takvo ponašanje rezultat dominantnog ponašanja u pasa, te da li je to nasljedno svojstvo ili oblik padavice ili ovakvi psi imaju neki od poremećaja u funkciji mozga (kao smanjeno lučenje serotonina - paralela nasilnog ponašanja u ljudi). Najčešće, psi s ovim sindromom postanu agresivni u određenim situacijama koje se ponavljaju. Kako bi se takav problem riješio preporučuje se sljedeće: popisati situacije koje potiču psa na agresivno ponašanje (npr. ako reži kada ga mičete s kauča....), osoba s kojom je najagresivniji trebala bi postati jedini izvor svega što psu treba (hrana, voda, igra, nagrada, pažnja...), a osoba bi trebala moći naučiti psa osnovnoj poslušnosti. Kako biste se Vi postavili vođom, svi ostali ukućani trebali bi ignorirati psa, a Vaš bi se ljubimac mogao u potpunosti posvetiti Vama. Psa bi trebalo nagraditi za svaki oblik pokoravajućeg ponašanja (položene uši, izbjegavanje kontakta očima, lizanje, prevrtanje..). Svako poželjno ponašanje psa mora biti nagrađeno.

Vrlo je važno da razumijemo zašto i u kojim situacijama pas iskazuje agresiju. Ponekad je agresija opravdana jer pas reagira instinktivno, npr. ako se pas brani od drugog psa ili čovjeka koji ga zlostavlja, borba za teritorij, ženku i sl. Za agresivno ponašanje pasa uvijek postoji razlog koji je očigledan psu, ali vlasnicima nije uvijek jasan. Znaci agresije mogu biti različiti, a manifestiraju se kao gledanje izravno u oči (nekoliko minuta), upozoravajuće režanje, pokazivanje zubiju, griženje u prazno, lajanje i griženje, tj. napad. Režanje može biti posljedica nesigurnosti i straha, ali isto tako pokušaja da pas upravlja situacijom. U svakom slučaju ovo je početni i blagi oblik agresije koji predstavlja fazu upozorenja. Jednom kada se pojavi, agresivno ponašanje nikada ne prestaje samo, te ga treba obuzdati, smanjiti i otkloniti.

Općim kliničkim pregledom (krvna slika, RTG, UZV i sl.) može se isključiti neki od organskih uzroka promjene ponašanja tako da je bez pregleda nemoguće utvrditi da li je poremećaj ponašanja nastao uslijed nekog patološkog procesa u organizmu.

Preporučam Vam da potražite priručnik za odgoj i dresuru pasa, te da dosljedno provodite opisane vježbe. Pas svakodnevno treba odraditi vježbe poslušnosti kao što su npr. "sjedni", "lezi", "čekaj" i "na mjesto". Izbjegavajte fizičke kazne jer mogu pogoršati situaciju. U prisustvu psa koristite položaj tijela, izraz lica i ton glasa da kod psa ne izazovete sumnju tko je "glavni" u Vašem odnosu. Snažnu poruku psu možete dati i samim ponašanjem u svakodnevnim, običnim, situacijama. Jedna od njih je npr. da Vi prvi prolazite kroz vrata. Osim toga, nemojte dozvoliti da se netko od ukućana osjeća nelagodno ili da se pojavi strah. Sve dok traje agresivno ponašanje psa, ograničite mu kretanje na određene prostorije, a naredba "na mjesto" trebala bi biti dobro naučena.

Ukoliko se ponašanje ne popravi tijekom dva do tri tjedna preporučam Vam da potražite stručnu pomoć iskusnog dresera za Vašeg ljubimca, prije nego takvo njegovo ponašanje uzme još više maha.

OZNAKE: