Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Vaš novi mačić

  • Podijelite:

Vaš novi mačić

Mačke su dražesna i inteligentna bića. Mada su ljupke i nježne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života. Pustite mačića da istraži novi životni prostor, mjesto za spavanje, WC s pijeskom, ali ga cijelo vrijeme pratite. Ponudite mu hranu i vodu te ga pripazite sve dok se ne smiri i zaspi. Ne dopustite da ga se uznemirava i tretira kao igračku. U ovo fazi bit će pod stresom jer je u novoj sredini, bez majke, braće i sestara. Stoga ga nježno mazite, pripremite mu topli ležaj i mekanu igračku.

Spavanac

Igra prije spavanja osigurat će dobar san za mačića i cijelu obitelj. Mačići vole osjećaj topline, pogotovo kada drijemaju. Udoban ležaj je ono što trebaju nakon dugog dana. Ležaj postavite na tiho mjesto bez propuha. Zapamtite, mačić je mlada životinja, a ne igračka. Poštujte to i dajte mu dovoljno vremena za spavanac.

Vježbanje korištenja WC-a

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali novom mačiću morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. WC s pijeskom za mačke postavite na lako dostupno mjesto, koje nije blizu zdjelica s hranom, te ga redovito čistite. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje WC posude. Nakon obroka i nakon spavanja mačića odnesite do WC-a i pričekajte da obavi nuždu. Ako postoji mogućnost pristupa vrtu, postupno ga upoznajte s okolinom i s vremenom će mačić sam odabrati gdje želi vršiti nuždu.

Prehrana

Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte što je Vaš mačić jeo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na novu hranu, činite to miješajući staru i novu hranu te postepeno povećavajući količinu nove. Najbolji izbor je superpremium hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačića. Mačke vole mlijeko, ali ono će zbog visoke razine laktoze kod većine uzrokovati proljev.Kao alternativu, mačiću možete ponuditi posebno formulirano mlijeko za mačiće, koje možete nabaviti u Pet centru. Svježa voda mačiću mora biti stalno dostupna.Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputama na pakiranju. Nabavite zdjelicu za hranu i vodu te ih redovito čistite.

Zubna higijena

Zdravi zubi vrlo su važni u životu vašeg mačića. Mnoge odrasle mačke pate zbog velikih naslaga plaka, koji se odstranjuje u veterinarskim ambulantama. Nastanak plaka može se prevenirati čekanjem zubiju posebnom pastom i četkicom za mačke. Ne upotrebljavajte pastu koju vi koristite jer sadrži sastojke koji su štetni za mačku ukoliko ih proguta. Također, plak možete spriječiti i suhom hranom, čiji hrskavi komadići mehanički odstranjuju plak.

Kupanje i češljanje

Preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Četkanjem ćete odstraniti otpalu dlaku, nečistoću i prašinu. Četkanjem također pomaže pri sprječavanju nastanka kuglica od dlake u želucu, ali i osigurava vama i ašem ljubimcu neprocjenjivo vrijeme koje provodite zajedno. Kupanje nije potrebno, međutim ako imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će otpetljavanju i raščešljavanju dlake. U Pet centru možete kupiti posebne šampone za mačiće kao i šampone za suho pranje. Ako mačića odmalena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. Nakon kupanja mačića dobro osušite i iščetkajte.

Vježba i igra

Mačići trebaju mnogo aktivnoti i kretanja kako bi bili u dobroj formi. Također vole grebati odnosno oštriti svoje kandžice. Kako pritom ne bi oštetili vaš namještaj, nabavite mačiću grebalicu, najbolje visoku kako bi se mačić mogao grebajući ispružiti.

Igračke poput mahalica, mišića i loptica idealna su zabava za vašeg ljubimca, a tuneli s rupama i višekatne grebalice bit će pravi izazov i izvor neiscrpne zabave. Svakako svom mačiću osigurajte dnevnu dozu zajedničke zabave.

Cijepljenje

Mačiće bi trebalo cijepiti viševalentnim vakcinama protiv virusnih zaraznih bolesti mačaka. Osnovno cijepljenje se provodi kod mačaka starijih od 9 tjedana dva puta s razmakom od 4 tjedna. Mačiće mlađe od 9 tjedana može se cijepiti, nakon prve doze cjepivo se daje svaka 3 - 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 12 tjedana. Docjepljivanje se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja dostatno je mačke docijepiti jednom godišnje. Mačke starije od 3 mjeseca možete cijepiti i protiv bjesnoće.

Čišćenje od unutarnjih parazita (dehelmintizacija)

Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5-10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh i stalno prisutna želja za hranom. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita. Nasreću, postoje učinkoviti lijekovi za tretiranje više od jedne vrste crijevnih parazita. U ponudi Pet centra su dostupni učinkoviti preparati za dehelmintizaciju mačaka - u obliku paste, tableta i spot-on ampula (uključujući i ampule koje istovremeno djeluju protiv vanjskih i unutarnjih nametnika).

Buhe i krpelji

Mačić može "pokupiti" buhe bilo gdje. Kako bi ih eliminirali, osim mačića morate tretirati i cijelu kuću - tepihe, zavjese, prostor iza lajsni, parket, pokrivače i svakako ležaj mačića. Vrlo je važno istodobno tretirati mačića protiv unutarnjih i vanjskih parazita, jer buhe prenose neke od razvojnih oblika trakavica. Ako iu kući imate i druge ljubimce, savjetujemo da ih sve istodobno tretirate protiv parazita.

Krpelje možete odstraniti pincetom, a u Pet centru možete nabaviti i posebne pincete za odstranjivanje krpelja. Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego je lagano zarotirajte. Možete upotrijebiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke te ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć također možete koristiti i trik s uljem ili alkoholom.

Kastracija i sterilizacija

Sve ima svoje prednosti i nedostatke pa tako i sterilizacija odnosno kastracija mačke. Činjenica je da sterilizirane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo onih kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave vani. Sterilizacija ženki se, s veterinarskog stajališta, preporuča radi sprječavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vijek steriliziranih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina.Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritorij i ostavljati neugodne mirise. Također, neće imati potrebu za lutanjem i tučnjavom. Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

Rezultat kastracije ili sterilizacije je sretniji dom, između ostalog i zato što energiju koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, ona preusmjerava na čovjeka i povezanost s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i, što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće ili stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka, od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnih nezgoda i stradanja u prometu.

Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žlijezdi te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi. Radi smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilizirane mačke su sklonije nakupljanju prekomjerne težine, osobito ako jedu istu količinu hrane kao i prije. Zato u postoperativnom oporavku i za daljnje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama steriliziranih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu.

Kastracija i sterilizacija danas predstavljaju rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. Za bezbrižan odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace, u kojem će ljubimac biti siguran tijekom vožnje ili drugog oblika transporta.

Sve što vam je potrebno za mačića

U ponudi Pet centra možete pronaći sve za sretan početak života vašeg mačića. Ako ste dobro pripremljeni, vaš mačić će puno lakše postati dio vaše obitelji. Kako bismo vam pomogli, pripremili smo popis osnovnih potrepština:

hrana za mačiće
poslastice i vitamini za mačiće
ležaj
igračke
grebalica
WC za mačke
pijesak za mačke
• lopatica i dodatni pribor za čišćenje WC-a
zdjelice za hranu i vodu
četka i kozmetika
ogrlica, ham, vodilica
transporter
zaštitna mreža za balkon
pasta za pomoć pri izbacivanju dlake
sredstvo protiv buha
• sredstvo za čišćenje od unutarnjih parazita (dostupno u trgovinama)

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju