Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li je bolja pasmina - zlatni retriver ili shar pei?
Hvala,
Valentina Romić

O: Svaka pasmina ima svoje karakteristike, dobre i loše mane, podložnija je nekim bolestima ili vrlo otporna bez obzira u kojim uvjetima žive, a najbitniji i najutjecajniji faktor u njihovom životu i odgoju je vlasnik! Ove dvije pasmine za koji tražite odgovor vrlo su različite po karakteru, načinu odgoja, hranjenja i brige o dlaci. Vrlo je bitno, a niste naveli, da li ste imali psa do sada ili Vam je ovo prvi pas?

Ako niste imali psa do sada, za Vas je isključivo zlatni retriver koji je strpljiv i dobar pas, željan beskonačne igre s vlasnikom i ostalim članovima porodice, prijateljski naklonjen i ljudima i ostalim kućnim ljubimcima, lako se odgajaju i treniraju, vole puno "papati" i skloni su izležavanju.

Shar Pei je vrlo lojalan svom vlasniku, inteligentan, ali ne slijedi uvijek komande ili upute svog vlasnika. Zaigran je, hrabar i ako kao štene živi s djecom i kućnim ljubimcima, neće imati kasnije problema u kontaktu s njima. Vlasnik koji nabavlja ovakvu pasminu mora imati veliko iskustvo s psima, a to znači da ih zna odgojiti i da je vrlo uporan i dosljedan prilikom faze odrastanja i treniranja, jer inače Shar Pei postaje dominantan i gazda u kući. Štenci brzo odrastaju i trebaju ispravnu prehranu u ovoj osjetljivoj fazi, a isto tako vrlo se teško socijaliziraju s ostalim psima iz "kvarta i livade". Svakodnevno treba voditi brigu o dlaci, inače se javljaju teški problemi vezani uz otpornost i izgled kože i dlake. Podložni su teškim nasljednim bolestima (bubrezi) i vrlo osjetljivi na povišenu vanjsku temperaturu.

Odabir pasmine prepuštamo Vama, ali ako ste početnik - vlasnik preporučili bi zlatnog retrivera.

OZNAKE: