Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ponosna sam vlasnica štenca aljaškog malamuta starog 3 mj. Ti psi poznati su po izrazito gustoj podlaci koju prekriva poluduga dlaka, a ta kombinacija zahtijeva dosta brige. Čula sam da prilikom linjanja gube jako puno podlake i da im je u to vrijeme preporučljivo davati Dermanorm ulje ili tablete. Moj pas trenutno ima problema s laganim, jedva primjetnim prhutanjem kože (inače ga hranim Allevom, pa predpostavljam da nije u pitanju pogrešna prehrana). Zanima me je li prerano da mu počnem davati Dermanorm kako bih spriječila još veće probleme, a izliječila već postojeći problemčić? Kada se primjenjuje ulje a kada tablete obzirom na starost psa i indikaciju?

Da li je premlad da ga okupam medicinskim šamponom npr. Dermilen, Octiderm, Meladerm? Od koje starosti se može psu početi davati Dermanorm ulje? Hvala, Lidija.

O: Aljaški malamut je jedna od najstarijih vučnih pasmina pasa. Ime je dobio po urođeničkom plemenu Innuita zvano Malemut koji su nastanjivali visinske dijelove zapadne Aljaske. Aljaški malamut ima gustu grubu vanjsku dlaku s masnom i vunastom podlakom. Malamut je inteligentan, umiljat i vjeran, malo tvrdoglav i dominantan pas. Uči brzo i vrlo je izdržljiv. Dobro se slaže s djecom. U većini slučajeva se ne slaže s drugim muškim psima.

Malamut ima gustu podlaku. Dva puta godišnje dolazi do linjanja tj. kompletno gube podlaku. Tijekom tri tjedna, koliko može linjanje potrajati, potrebno je svakodnevno češljati psa kako bi se otklonili ostaci mrtve dlake. Linjanje može biti prilično neujednačeno, pa se ponekad događa da dlaka otpada u grumenima. Inače, malamut je prilično čist pas, voli se samostalno čistiti i kad je uprljan blatom ili ostalom prljavštinom ubrzo to skida. Aljaški malamut jedna je od rijetkih pasmina pasa koja je vrlo čista i gotovo bez mirisa. Zahtijeva vrlo rijetko kupanje, jednom do dva puta godišnje.

Dermanorm kapsule ili ulje specifični je dodatak hrani za pse sa lošim stanjem kože i dlačnog pokrivača. Sadrže specijalne esencijalne masne kiseline (EFA), koje su potrebne organizmu za izgradnju kože i razvoj zdrave dlake. Izvor djelatnih tvari u Dermanormu je borečevo ulje, koje sadrži visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina, cis-linolne kiseline (LA) i gama-linolenske kiseline (GLA), te riblje ulje sa bogatim sadržajem ajkosapentenske kiseline (EPA) i dokosaheksenske kiseline(DHA). Kombinacijom borečevog ulja i ribljeg ulja dobiven je optimalan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina (5-10:1). Djelovanje esencijalnih masnih kiselina pospješeno je i ubrzano dodanim vitaminima i elementima u tragovima, čime se poboljšava prilagodba, te opće stanje kože i dlačnog pokrivača. Sastav kapsula: biljno ulje, želatina, riblje ulje, mješavina vitamina i elemenata u tragovima, voda, dok se Dermanorm ulje sastoji od ribljeg i biljnog ulja. Dermanorm se primjenjuje kod lošeg stanja dlačnog pokrivača i kože, te ispucane dlake bez sjaja. Zatim, masne dlake sa peruti, kod mijenjanja dlake, prhutanja kože. Poboljšava konstituciju kože poslije kožnih bolesti te kod kože koja naginje kožnim bolestima. Tretman traje više tjedana, kod čega se doziranje može na početku prema potrebi i višestruko povećati. Kako se ne navodi dobna granica, preparati se mogu primjenjivati od najranije dobi pasa. Dermanorm kapsule i Dermanorm ulje osobito se ne razlikuju po djelotvornosti i učinkovitosti, tako da možete izabrati onaj primjeren za davanje Vašem štenetu.

Octiderm je šampon za pranje i njegu dlake sa suhom peruti (suha seboreja). Sadrži oktopiroks, supstancu koja djeluje protiv peruti u dobro formuliranom šamponu za pranje i njegu kože. Oktopiroks ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje, čime reducira i normalizira mikrobnu floru kože, a koju smatramo odgovornom za prekomjerno stvaranje peruti.

Meladerm sadrži, osim komponenata za pranje i njegovanje kože i dlake, ulje čaja koje se dobiva iz listova i stabljike čaja. Ulje drveta čaja koristili su tisućljećima domoroci Australije zbog njegovih dobrih karakteristika u svrhu održavanja zdrave kože. Primjenjuje se kod alergijskih dermatoza i pruritusa kao potporna terapija.

Dermilen šampon posjeduje jaku sposobnost čišćenja zahvaljujući svojoj visokoj komponenti za pranje. Masne komponente djelotvorno štite kožu od isušenja, te koža zadržava vlažnost i nježnost. Također, dobre rezultate pokazuje kao hipoalergijski gel zbog sadržaja posebno odabranih komponenti koje nesenzibiliziraju kožu, pa se može upotrijebiti i kod osjetljivih životinja, a i kod učestale primjene. S obzirom na navedene karakteristike pojedinih šampona, ukoliko je potrebno, psa možete okupati Dermilen šamponom s obzirom na njegovu blagu, a vrlo učinkovitu formulu.

Promjene na koži šteneta često počinju kao posljedica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primjer: stres radi promjene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim nametnicima, te promjenom načina ishrane. Prhutanje je često povezano sa seborejom, koju izaziva pojačana aktivnost žlijezda lojnica. Postoji nekoliko mogućih razloga prhutanja kože u pasa: bakterijske infekcije, infekcije kvasnicama, dermatofitima, preosjetljivost na hranu, reakcija na šampon... Točnu dijagnozu može postaviti samo Vaš veterinar nakon temeljitog pregleda kože i dlake.

Ukoliko od Alleve dajete janjetinu i rižu za štence izvrstan je izbor kao potpora terapiji koju odredi Vaš veterinar, a isto tako odličan izbor kroz cijeli život. Naime, janjetina kao izvor animalnog proteina u obroku psa, osigurava optimalnu količinu nezasićenih masnih kiselina i esencijalnih aminokiselina neophodnih za pravilan metabolizam kože.

OZNAKE: