Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Razmišljala sam o kupnji psa i izbor se sveo na dva: bigl ili eng. buldog. Živim u kući, imam manje dvorište i sve što je potrebno da se pas dobro osjeća. Željela bih psa koji je poslušan i ne jako "glasan", ali jednako tako i za igru. Čula sam da je biglovima potrebna malo jača dresura poslušnosti. Ako bi mi mogli reći nedostatke i prednosti obje vrste bila bih Vam jako zahvalna! Monika

O: Bigl je po prirodi pas čopora. Porijeklom je iz Velike Britanije. Obiteljski je pas, prema ljudima  je prijateljski raspoložen, voli djecu i veseo je, dobre naravi i ne pokazuje agresiju.

Bigl je obiteljski pas, koji je prema ljudima prijateljski raspoložen, voli djecu i veseo je, dobre naravi i ne pokazuje agresiju. Koristi se u lovu na zečeve. Budući da je živ i tvrdoglav, potrebna mu je dresura poslušnosti i puno aktivnog vježbanja.

Lubanja bigla je lagano zaobljena, a nos mu je širok s velikim nozdrvama. Oči su mu velike i smeđe ili boje lješnjaka, a uši dugačke, nježne strukture i ovješene. Tijelo bigla je čvrsto i zbijeno, s mišićavim, ravnim leđima i dubokim prsnim košem. Dlaka mu je kratka i gusta, a rep umjereno dugačak i postavljen visoko na leđima. Boja dlake je u većini slučajeva trobojna. Njega takve dlake je jednostavna jer ne zahtjeva veliku pažnju. Za održavanje kratkodlakih pasa je dovoljno redovito četkanje.

Očekivana životna dob bigla iznosi oko 13 godina.

Ako se odlučite za bigla, morate znati da je to lovački pas koji voli lajati i potrebno mu je puno kretanja.

Engleski buldog, kao što mu i samo ime kaže potječe iz Velike Britanije. To je pas koji se koristio za borbe s bikovim koje su danas zabranjene. Engleski buldog je pas koji pripada srednje velikim psima, jer u odrasloj dobi prosječno teži do 25 kilograma. Lubanja mu je široka, s naboranom kožom, a gubica kratka i plosnata. Gornja usnica mu izgleda kao da visi, a donja mu je vilica duža nego gornja. Oči su kod engleskog buldoga tamne, a uši preklopljene prema nazad. Rep im je kratak i nisko nošen.

Boja dlake može biti smeđa, bijela ili šareno bijela. Dlaka je kratka pa takvog psa nije problem održavati. Dovoljno je svakodnevno četkanje.

Engleski je buldog pas dobre naravi, miran (za razliku od veselog i živog bigla), staložen, vjeran i plemenit.

Engleski je buldog savršen kućni ljubimac za ljude koji nemaju vremena za duge šetnje i istrčavanje psa. Međutim, napominjem da je svakog psa potrebno  izvoditi minimalno 4 puta dnevno da obavi nuždu. Svi psi dok su mladi se vole igrati (neki duže, a neki kraće), stoga treba uzeti u obzir da se radi o živom biću kojemu treba pružiti brigu, ljubav i pažnju te svakako izdvojiti svakodnevno vremena za njega.

Krajnji izbor psa prepuštam Vama. Pokušajte prema svojim mogućnostima (vrijeme za igranje, šetanje, istrčavanje, dresuru...) i prema svom karakteru odlučiti koji bi pas bio za Vas prikladniji.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: