Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam francuskog bulldoga starog 4 mj. Kad je bio bas jako mali nije imao mrljice ispod očiju, sada mu iz oka idu suzice i ostavljaju tragove na bijeloj dlaci. Išla sam kod veterinara, ali očito da nisu upoznati s tim. Možete li mi reći o čemu se radi? Da li je opasno i što poduzeti? Čula sam da postoje dodaci prehrani da se to iščisti isto kao i vlažne maramice s kojima se to briše. Čitala sam vaše odgovore na stranici vezane za maltezera s istim problemom, ne znam da li umišljam, ali kao da ima po trbuhu mrljice koje nisu nestale pri pranju. Ne mislim na pjege koje on inače ima, nego kao prljavština u koži koja se ne ispire. Hvala Vam unaprijed na odgovoru. Milana

O: Tamna dlaka ispod očiju može biti posljedica obojenja okoline oka upalnim sekretom, ali i samim suzama. Oticanje suza kroz nazolakrimalni kanal kod nekih je pasmina pasa (npr. Maltezer, Francuski buldog, Engleski buldog, Pudle,West Highland white terriers, Koker Španijeli...)  genetski otežano obzirom da su im ti kanalići skraćeni, odnosno suženi.

Suze koje klize niz dlaku s vremenom dovode do diskoloracije (pojava kvasnice Malassezia pahydermatis koja fizološki boravi na njihovoj koži), ali isto tako mogu uzrokovati lokalnu upalu kože.

Malassezia pahydermatis spada u skupinu kvasnica (gljivica) koja čini sastvni dio prirodne mikroflore kože i ušiju. Kod pogodovnih uvjeta kao što je vlaga, alergijske osjetljivosti na hranu ili ubod buhe dolazi do njenog prekomjernog bujanja i posljedično tome može dovesti do diskoloracije dlake zahvačenog područja. Zato je važno da se okolina oka drži čistom i suhom.

Ako iscjedak iz oka postane gust, zelenkast ili žut, a sluznica se zacrveni, znači da je došlo do upale te će biti potrebna terapija. Za dnevnu toaletu možete koristiti fiziološku otopinu (sastav suza) posebna sredstva za čišćenje oka i njegove okoline. U trgovinama Pet centra u ponudi  imamo Optiseptyl otopinu za čišnjenje područja oko očiju koja sadrži Acidi Borici, a služi kao antiseptik. Smatra se da djeluje na gljivična oboljenja kože i sluznice. Orme naturali Hybrid tablete koje sadrže spirulinu koja djeluje na način da korigira Ph sline i suza u pasa i mačaka. Područje oko očiju bi trebalo održavati suhim.

Ukoliko se stanje ne počne poboljšavati ili se počnu promjene širiti, savjetujem Vam da s Vašim ljubimcem posjetite Vašeg veterinara ili stručnjake na Veterinarskom Fakultetu na Klinici za unutarnje bolesti, odsijek dermatologije, kako bi se mogao napraviti detaljan pregled i samim time ukoliko bude porebno odrediti terapiju.

OZNAKE: