Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Interesira me da li ima nekakve razlike između ženki i mužjaka sjeveroazijskih ovčara u kilaži i visini? Unaprijed hvala,
Ema

O: Kako mi nije poznata navedena pasmina pasa, nisam ni u mogućnosti nešto više o njoj Vam i reći.

Stoga Vas upućujem na adresu Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 61. gdje će kolege kinološki suci biti u mogućnosti pomoći Vam.

Ja ću Vam probati odgovoriti nešto više o razlikama kod poznatijih azijskih pasmina pasa, kao što su srednjeazijski ovčar i kavkaski ovčar.

Srednjeazijski ovčar ili Alabai (Central Asia Shepherd Dog, Zentralasiatischer Ovtscharka, Pastore dell'Asia Centrale) je velik, snažan i po prirodi nepovjerljiv prema strancima pas koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji pozicioniran u Grupu 2. (Pinčeri, Šnauceri, Molosi i švicerski planinski psi), Sekcija 2. (Molosi).  Ova pasmina pasa potječe iz južnog Turkmenistana, a podrijetlo joj je od Tibetskog psa još od prije 4000. godina. Tijekom stoljeća, pasmina se poboljšala strogom selekcijom te danas čini standarde priznate od strane FCI-a. Mužjaci su visine od minimalno 65 cm i težine 55-65 kg. Ženke se nešto manjih dimenzija: visine minimalno 60 cm, a težine 40-55 kg.

Kavkaski ovčar (Caucasian Shepherd Dog, Kaukasischer Ovtcharka, Pastor cauc¡sico, Berger du Caucase, Pastore del Caucaso) je velik, snažan, izdržljiv i izrazito prilagodljiv na različite nepovoljne klimatske uvijete pas koji je prema FCI klasifikaciji pozicioniran također u Grupu 2. (Pinčeri, Šnauceri, Molosi i švicerski planinski psi), Sekcija 2. (Molosi). Ova pasmina pasa se udomaćila na području današnjeg Azerbejdžana, Jermenije i Gruzije. Ovisno o geografskom smještaju pasmine, postoje dva tipa: jedan tip ove pasmine (u Transkavkaskim područjima) koji je masivnije građe, te drugi tip (na području stepa) gdje su ljubimci nešto lakši, viši i nerijetko imaju kraću dlaku. Mužjaci su visine od minimalno 65 cm i težine 50-65 kg. Ženke su visoke minimalno 62 cm i težine 40-50 kg. Poželjna visina za mužjake 72-75 cm, a za ženke 66-69 cm.

OZNAKE: