Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas za savjet u vezi njege dlake. Moja kujica pasmine shih-tzu ima sada 11 mjeseci. Do sada sam ju kupala 3 puta (otprilike 1x svaka 2-3 mjeseca), pri čemu koristim šampon i regenerator jer ima već poprilično dugu dlaku. No, zbunjuje me to što s jedne strane dobivam informaciju da bi pse trebalo kupati najviše svaka 2,5 mjeseca, a s druge strane da je pasmina shih-tzu drugačija, te da ih je potrebno kupati puno češće (čak svaki tjedan do dva tjedna) kako bi se sačuvala kvaliteta dlake. Primjetila sam da je uistinu dlaku lakše održavati nakon kupanja, puno lakše se češlja. No, u zadnjih mjesec dana dlaka se jako petlja i čvora, što prije nije bio slučaj. Da li bi češće kupanje riješilo ovaj problem?

Također sam pročitala da je ovo prolazno stanje dlake shih-tzua, te da se radi o nekoj promjeni. O čemu je točno riječ? Kujica se također po prvi put tjera, da li je se smije kupati tokom tog razdoblja? Zahvaljujem na odgovoru, Kristina

O: Vlasnici koji češće kupaju psa (svaki tjedan jednom) uglavnom su uzgajivači i redovito izlažu svoje ljubice na psećim izložbama, kada dlaka mora biti u "top" formi (raščeljana, sjajna, duga, lijepe boje - ovisno o pasmini). Između izložbi dlaku tretiraju preparatima koji će očuvati ljepotu iste.

Normalna briga o dlaci naših psećih ljubimaca ne mora biti tako intezivna.

Shih-Tzu pasmina se mora redovito četkati jer imaju dvije vrste dlaka (osnovna je duža, a druga ili podlaka je više vunasta i pridonosi brzom zapetljavanju). Veterinari preporučaju kupati psa jednom u tri mjeseca, kao što i Vi radite jer se prečestim šamponiranjem dlaka "osuši" i postaje lomljiva, mutna, koža poprima specifičan neugodan miris, prilikom četkanja dlaka lako puca, što nije preporučljivo kod dugodlakih pasmina.

Naravno, prilikom redovitih dnevnih šetnji psi uprljaju šapice i okolnu dlaku (posebno za vrijeme kišovitog vremena) pa zbog držanja u stanu većine pasa, šapice treba dnevno prati u mlakoj vodi bez ili s jednom kapi šampona, isprati i osušiti. Ako ne stignete redovito prati, možete koristiti i vlažne maramice za kućne ljubimce.

U slučaju da svog psa želite izlagati, preporučila bih profesionalne linije kozmetike za pse (#1 All systems, Bio Groom, Armonie Naturali). Svi navedeni proizvođači imaju široku ponudu te prema vrsti pasmine, odnosno tipu dlake možete izabrati i preparat. U izbor ulaze šamponi (White Lightening, Proteinski šampon i drugi), regeneratori bogati uljima i biljnim ekstraktima s antistatičkim učinkom, posebni sprejevi koji štite dlaku između pranja, smanjuju zapetljavanje, čuvaju sjaj i boju dlake. U Pet centru je dostupan velik izbor navedenih preparata, među kojima možete odabrati upravo onaj najbolji za Vašeg ljubimca.

Psi u starosnoj dobi od 12 do 24 mjeseca, ovisno o veličini, dobivaju svoju pravu dlaku tipičnu za pasminu odrasle dobi. Vaš Shih Tzu upravo je u toj fazi (dvije vrste dlaka) te, zbog linjanja i sve veće duljine osnovne dlake, se sve dlaka češće i jače zapetljava.

Također, kujice u periodu tjeranja mogu imati manje probleme vezane u kožu i dlaku (više se češkaju, javlja se prhut, dlaka gubi sjaj), a nakon završenog tjeranja dlaka će poprimiti svoj uobičajeni izgled. Što se tiče kupanja u navedenom periodu, preporučam korištenja vlažnih maramicae i pudera u prahu, a kada završi tjeranje okupajte ju jednim od preporučenih šampona.

OZNAKE: