Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me koliko ima vrsta shar pei-a? I gde mogu da nađem sve potrebne info o toj rasi psa?
Unapred hvala.

O: Shar Pei je jak, kompaktan i energičan pas koji se prema FCI skupini nalazi u grupi 2, sekciji 2. Visine su 47,5-57,5 cm, a težine 20-32,5 kg. Ova pasmina se pojavljuje u nekoliko boja: sve boje crne, plavo crne, crvene,... Bež boja je dozvoljena, ali ne i poželjna. Kao štenci, zbijeni su i naborani svuda po tijelu. Kao odrasli psi, dozvoljena je naboranost samo po glavi i grebenu.

Shar Pei je vrlo lojalan svom vlasniku, inteligentan, ali ne slijedi uvijek komande ili upute svog vlasnika. Zaigran je, hrabar i ako kao štene živi s djecom i kućnim ljubimcima, neće imati kasnije problema u kontaktu s njima. Vlasnik, koji se odluči za ovu pasminu, mora imati veliko iskustvo s psima, a to znači da ih zna odgojiti i da je vrlo uporan i dosljedan prilikom faze odrastanja i treniranja. U protivnom, Shar Pei postaje dominantan i "gazda" u kući. Štenci brzo odrastaju i trebaju ispravnu prehranu u ovoj osjetljivoj fazi, a isto tako vrlo se teško socijaliziraju s ostalim psima iz "kvarta i livade". Svakodnevno treba voditi brigu o dlaci, inače se javljaju teški problemi vezani uz otpornost i izgled kože i dlake. Podložni su teškim nasljednim bolestima (bubrezi) i vrlo osjetljivi na povišenu vanjsku temperaturu.

Sve dodatne informacije o ovoj pasmini, kao i o drugim pasminama pasa, možete naći kako u literaturi koja se prodaje u Pet centru (npr. "Pas priručnik za vlasnike" od dr. Bruce Fogle), tako i u nekim od boljih knjižara. Također, dosta informacija o ovoj pasmini možete naći i na adresi Kinološkog saveza u svojoj zemlji.

OZNAKE: