Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku samojeda staru 8 mjeseci koja je zdrava i bez ikakvih drugih smetnji. Problem je što joj još uvijek rep nije presavijen preko leđa kako to inače samojedi nose. Zanima me da li je to slučaj iz razloga što je još uvijek mlada, tj. da li postoji mogućnost da će sa daljim rastom (iako neće više nešto pretjerano rasti) i to nekako da nastane ili će to jednostavno ostati tako? Hvala unaprijed, Sanja

O: Samojed je pas srednje veličine, elegantan, gotovo kvadratičan arktički špic. Izgledom je elegantan i snažan pas koji odaje dojam spretnosti, dostojanstva i samouvjerenosti.

Jedna od njegovi karakteristika je i rep. U pažnji i u pokretu, rep je savijen prema naprijed i nošen na leđima ili uz bok. Pri mirovanju, rep smije biti spušten i onda doseže do skočnog zgloba.

Rep ima važan utjecaj na opći izgled psa. On treba biti povijen na leđima i opušten samo kada se pas odmara. Rep mora biti bogato prekriven dlakom, a dlake su obično dugačke, oštre i uvijek ravne. U engleskom standardu dozvoljen je i dvostruko savijeni rep, dok to u američkom nije dozvoljeno. Rep ne smije biti položen preko leđa, a niti previsoko nošen. Dužina repa se mjeri u opuštenom stanju i primjeren je ukoliko njegov kraj dopire do ivice zgloba stražnjih ekstremiteta.

Moguće je da je položaj repa kod Vašeg ljubimca uvjetovan dobi i posljedičnim rastom i razvojem cijelog organizma. Naime, velike pasmine pasa rastu i razvijaju se do 15. mjeseca života, što se mora uzeti u obzir.

Savjetujem Vam, da se za sve dodatne informacije obratite Hrvatskom kinološkom savezu, Ilica 61, Zagreb (ili na tel. 01/ 48 46 124) gdje će stručno osoblje (kinološki suci) biti u mogućnost odgovoriti na Vaša pitanja.

OZNAKE: