Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku Shih Tzu staru 6 i pol mjeseci. Zanima me rast dlake kod Shih Tzua. Koliko treba da naraste dlaka duga? Kod nje nije još duga, ali nije ni kratka. Ima li neko razdoblje kad dlaka počinje rasti?
Hvala i pozdrav, Antonija

O: Shih Tzu je vrlo inteligentan, živahan i druželjubiv pas koji je prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji smješten, u IX FCI grupu, skupina 5 - tibetanske pasmine. Između mnogih stvari, koje čine ovu pasminu izrazito atraktivnom, jest i njihova duga i raskošna dlaka.

Shih Tzu posjeduje dva sloja krzna, dlaku i poddlaku. Dlaka im je gusta s dobro izraženom poddlakom. Dlaka dolazi u svim bojama. Kod višebojnih primjera ove pasmine, poželjno je posjedovati bijelu lisu na čelu i bijeli vrh repa.

Dlaka ove pasmine se mijenja između 10. i 12. mjeseca života. Tijekom ovog perioda, potrebno je češće održavati dlaku kako bi spriječili da dođe do petljanja. Ovaj "prijelazni" period traje oko mjesec dana, nakon čega će i održavanje dlake biti puno jednostavnije.

Održavanje dlake ove pasmine iziskuje redovitu njegu. Osobito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, te na područje oko očiju i njuške, koju bi trebalo stalno održavati urednom.

Stoga, s redovitim održavanjem i tretiranjem dlake se počinje poprilično rano. Razlog leži u činjenici da se kod takvih pasa onda razvije "podnošljivost", odnosno, oni se priviknu na redovite tretmane i učestalo održavanje dlake u kasnijoj dobi.

OZNAKE: