Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovanje! Imam muško štene bordoške doge staro godinu dana. Do sada sam ga hranio sa Hill'som, ali mi je postalo preskupo pa sam prešao na Pro Plan, također za štenad velikih pasmina. Zanima me da li je ova hrana adekvatna zamjena za Hill's, te do kada da koristim hranu za štence. Pas je u grebenu sada visok 61 cm, a težak je oko 40 kg. Da li bi trebao biti teži?
Oleg

O: Bordoška doga je pasmina izrazito jake i mišićave postave. U mladosti je veliki "proždrljivac" i treba mu puno hrane.

Normalna tjelesna težina odraslog psa ove pasmine je najmanje 50 kg, dok su kuje nešto lakše - najmanje 45 kg. Visina (u visini pleća) im je 60 do 68 cm, a kuje 58 do 66 cm.  Pas potpuno sazrije tek nakon dvije godine pa tada treba početi davati hranu za odrasle pse.

Što se prehrane tiče, Proplan Purina pripada superpremium hranama, zajedno sa Hill'som, Eukanubom i Royal Caninom i prema tome zadovoljava sve dijetetske potrebe Vašeg psa.

S obzirom da Vaš pas spada u velike i teške pasmine, preporučila bih da mu u hranu dodajete neki od preparata za zdraviji razvoj koštano-zglobnog sustava. U ponudi u našim veterinarskim ljekarnama izdvojila bih:

- Petvital "GAG" - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje glikozamin glikanom (GAG). Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen. Preparat je u prodaji u obliku tableta i praha.

- Caniviton forte prah - dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim udjelom glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Sadrži također L-karnitin, jod, vitamin C i selen.

Više o navedenim preparatima i njihovom korištenju u prehrani gigantskih pasmina možete saznati u ranijim odgovorima mojih kolegica, objavljenima na sljedećim linkovima:

Glukozamin i hondroitin u prehrani pasa

Prehrana šteneta gigantske pasmine

OZNAKE: