Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Naš problem je u samojedu Čupki, koja se ne da četkati i češljati. Dlaka oko ušiju i repa, tj. poddlaka je sva u grudama, što vjerovatno izaziva bol kad je češljamo, pa vas molimo za savjet, kako to odstraniti i iščetkati psa kako treba. Da li postoji mogućnost da joj se da sredstvo za spavanje ili smirenje,  kako bi je iščetkali i gvale dlake odstranili. Unaprijed zahvaljuje obitelj Livović iz Petrijevaca kod Osijeka

O: Samojed (Samoiedskaia Sabaka) je specifičan po svojoj gustoj, bijeloj dlaci, koja ga je štitila od hladnoće u podneblju iz kojeg potječe.

Podrijetlo im se veže uz drevno nomadsko pleme mongolskog podrijetla sjevernog Sibira - Samojedi ili Neneci, koji su živjeli uz najveću sibirsku rijeku Jenisej. Stoga se ubrajaju među najstarije pasmine na svijetu, a svrstani su u V. FCI skupinu - psi tipa špic i psi primitivnog tipa (pratip). Pleme Samojeda ih je koristilo kao pastirske pse, pse za vuču saonica, pse čuvare, lovačke pse, a danas se koriste najčešće kao psi za društvo.

Vanjska dlaka je gruba i strši, a poddlka je mekana i gusta. Boja je bijela, kremasta ili bijela s naznakom boje biskvita.

Vrlo gusta dvostruka dlaka traži redovito češljanje, osobito u proljeće i ljeti. Četkanje četkama se ne prepočuje  prečesto da se ne bi oštetila poddlaka.

Mrtva dlaka iz poddlake se, ako se ne odstranjuje, može zamrsiti i izazvati probleme s kožom. Ako ispada previše dlaka, poddlka se može iščešljati češljem s dvostrukim metalnim zupcima.

U vašem slučaju pošlo je do zapetljanja odbačene dlake jer ona nije redovito češljana. Inače, preporuča se psa od najranije dobi učiti na četkanje i češljanje, da on to prihvati kao normalnu radnju. Vrlo vjerojatno joj pokušaj iščetkavanja zadaje bol jer se grude dlake više ne mogu odvojiti.

Sredstva za smirenje  ili spavanje su anestetici koje mogu primjenjivati samo veterinari (injekcioni) ili se mogu kupiti na recept u veterinarskim ljekarnama po preporuci veterinara (u gelu ili tabletama).

Preporučam Vam da psa odvedete u salon za grooming - uljepšavanje da riješe postojeći problem, a nadalje ga sami redovito češljajte.

OZNAKE: